НОВИНИ

Председателят на грузинския парламент подаде оставка след протести

Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе подаде оставка след протестите миналата нощ, при които демонстранти щурмуваха грузинския парламент.

председателят грузинския парламент подаде оставка протести
bnt avatar logo
от БНТ
22:21, 21.06.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света

240 души са пострадали. Полицията използва гумени куршуми, водни оръдия и сълзотворен газ. Протестите избухнаха спонтанно по време на международен форум в залата на парламента, след като руски депутат зае мястото на председателя и започна слово на руски език. Сергей Гаврилов беше прогонен от опозиционни депутати и днес се оплака от антируското им поведение. Москва нарече случилото се русофобска провокация.

Днес демонстрациите в Тбилиси продължават. Опозицията поиска оставката на вътрешния министър. Лидерът на управляващата партия поднесе извинения, задето на Гарвилов е предложено мястото на председателя на парламента. Бурната нощ в Тбилиси показа, че враждата между бившата съветска република и Русия няма лесно да се уталожи. След отцепването на Абхазия и Южна Осетия, признати от Русия, и кратката война през 2008 г., двете страни нямат дипломатически отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Министър Ананиев започва обиколка на областни лечебни заведения​
​Министър Ананиев започва обиколка на областни лечебни заведения​
Драгомир Стойнев: Трябва да има дебат за партийните субсидии
Драгомир Стойнев: Трябва да има дебат за партийните субсидии