НОВИНИ

Цвета Караянчева е на официално посещение в Черна гора

Европейската перспектива за страните от Западните Балкани остава водещ приоритет за външната политика на България. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след среща с черногорския си колега Иван Брайович. Българска парламентарна делегация, която е на официално посещение в Подгорица днес разговаря и с премиера Душко Маркович. Той е отбелязал, че българският министър-председател Бойко Борисов е успял да обедини разединена Европа с темата за интеграцията на Западните Балкани.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:21, 08.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Българските депутати бяха посрещнати пред Скупщината в Подгорица официално и като приятели. В лицето на България Черна гора има своето силно лоби в Европа. Това потвърди парламентарният шеф Цвета Караянчева пред колегите си в Подгорица. И отличи страната като добър пример за държавите от региона в усилията по пътя към интеграцията.

Цвета Караянчева, председател на НС: За нас е ясно колко е важно страните от Западните Балкани да влязат в ЕС. България подкрепя принципа на приемане по техния индивидуален принос, а не по пакетния принцип.

Председателят на черногорския парламент отбеляза приноса на българското председателство за страните от Западните Балкани.

Иван Брайович - председател на Скупщината на Черна гора: България можеше да избере някой по-изгоден за нея въпрос, който да се реши по-лесно, но тя не тръгна по линията на най-малкото съпротивление, а върна Западните Балкани във фокуса на вниманието на Евросъюза.

Цвета Караянчева определи 2025-та година като амбициозна, но изпълнима дата за присъединяване на Черна гора към Евросъюза. За да се случи това обаче са нужни важни реформи.

Страна с 650 хиляди души население, средна заплата от 500 евро и безработица от около 20 на сто. Черна гора приема еврото за своя валута още през 2002-ра, години преди да започне преговорите за членство в Евросъюза.

По време на разговорите в Подгорица бяха обсъдени също сътрудничеството в инфраструктурни проекти, в енергетиката и туризма, както и свързаността между страните.

Цвета Караянчева - председател на НС: Определено магистралата, която ще се изгражда между Турция, Гърция, България и Западните Балкани, така наречената Адриатическо-Йонийска магистрала е важна, за да може да се осигури както туристически поток, така и да се вдигне икономическия ръст. Говорихме и за съвместна компания за износ на ток.

В Подгорица делегацията поднесе цветя пред Паметника на партизаните-борци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Визита на земеделския министър Порожанов в Саудитска Арабия
Визита на земеделския министър Порожанов в Саудитска Арабия
Тръгна делото срещу Десислава Иванчева
Тръгна делото срещу Десислава Иванчева