НОВИНИ

​Председателят на НС Цвета Караянчева се срещна с президента на Азербайджан

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев. Парламентарна делегация, водена от Цвета Караянчева, е на посещение в Азербайджан по повод тържественото отбелязване на 100-годишнината на парламента на страната, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

bnt avatar logo
от БТА
09:52, 21.09.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света
​председателят цвета караянчева срещна президента азербайджан

Председателят на българския парламент и президентът на Азербайджан бяха единодушни, че е важно двете страни да продължават да развиват отношенията си в сферите на енергетиката, транспорта, новите технологии, културата, спорта и образованието.

Цвета Караянчева подчерта, че България продължава реализацията на проекта за газовия хъб "Балкан" и постигнатата между България и Азербайджан договореност ще позволи от 2020 г. страната ни да получи договорените 1 млрд. куб. метра азербайджански природен газ, допълни Цвета Караянчева. От своя страна президентът Илхам Алиев потвърди отново постигнатите договорености между Азербайджан и България.

Цвета Караянчева и Илхам Алиев оцениха високо резултатите от визитата на премиера Бойко Борисов в Баку през януари 2018 г. и отчетоха положителните резултати от разкриването на редовната въздушна линия между България и Азербайджан. Двамата потвърдиха, че вече е налице значително увеличение на пътуванията между двете страни с цел бизнес и туризъм.

България отдава важно значение на отношенията си с Азербайджан и разглежда страната като приоритетен партньор в региона, отбеляза председателят на българския парламент. Цвета Караянчева изрази задоволство от развитието на ползотворните контакти между двете страни. Приятелството между нашите народи има бъдеще, основано на близостта между нас и взаимното уважение, добави още тя.

В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България - Азербайджан в българския парламент Хамид Хамид и заместник-председателят на групата Димитър Георгиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокат e сред задържаните за нападението в Роженския манастир
Адвокат e сред задържаните за нападението в Роженския манастир
​Македонският премиер Зоран Заев разговаря с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс
​Македонският премиер Зоран Заев разговаря с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс