НОВИНИ

Предсрочни избори в Австрия след скандален видеозапис с политици

Политически трус в Австрия - само седмица преди евровота канцлерът Себастиан Курц предложи предсрочни избори, а президентът Александър Ван дер Белен прие необходимостта от връщане на мандата. Държавният глава говори за "нагло неуважение" към избирателите от страна на мандатоносителите. По-рано през деня оставка подаде вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе след оповестяването на скандален видео запис. Вижте подробностите от Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
22:32, 18.05.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

И втората правителствена коалиция в Австрия, между десните популисти и консерваторите, се провали. Само две години след като поеха управлението на страната, коалиционните партньори поемат в различни посоки.

През този период управлението периодично беше конфронтирано със скандали, провокирани от министрите на Партията на свободата.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Въпреки това продължих, без да сложа край на коалицията при първия проблем. След вчерашното видео обаче, трябва честно да кажа, че чашата преля. Независимо от методите, при които е направен записът, съдържанието му е красноречиво. Споменаването ми там в някакъв контекст е второстепенно.

Във видеозаписа, предоставен на германски медии, се вижда как подалият оставка вицеканцлер дава идеи за злоупотреба с власт, за съмнителен подход с парите на данъкоплатците, както и за неприемливо отношение към медиите.

;

Заради стратегически обмислената реакция може да се очаква, че Себастиан Курц и ръководената от него Австрийска народна партия, на извънредните парламентарни избори ще получат дори абсолютно мнозинство.

Заради скандала, пред канцлерството във Виена спонтанно се събраха около 3000 демонстранти с настояване за нови избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж нападна Арнолд Шварценегер по време на спортно събитие
Мъж нападна Арнолд Шварценегер по време на спортно събитие
Рекорден брой туристи за Празника на розата в Карлово
Рекорден брой туристи за Празника на розата в Карлово