НОВИНИ

Представиха детската книжка "Весел, гъделичкащ смях"

Чудно веселие цареше тази вечер в клуб "Перото" в НДК. Причината беше една книга с приказки, наречена "Весел, гъделичкащ смях" на Маргарит Минков.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
22:08, 01.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Деца и възрастни се забавляваха с актьорите от Централния куклен театър и техния откъс от приказката "Как беше изобретено летенето". Парченца смях и Поли Генова в главната роля - тя играеше "Мисъл за летене". И макар че това не беше постановка на Теди Москов, той беше сред публиката.

Теди Москов: Много отдавна с Мони Шварц написахме пиесата "Някои могат, други не" по приказката на Маргарит Минков "Как беше изобретено летенето". Просто езикът му е невероятен, а тази идея, че една мисъл за летене се чуди на кого да хрумне и всички бягат от нея, докато най-накрая намира птиците, си е направо изключителна. Тя е и абсурдна, и детска.

Първи читатели на книгата станаха внучките на Маргарит Минков.

Децата държат в ръцете си едно наистина великолепно илюстрирано издание.

Люба Халева - художник на книгата: Книгата притежава едно от качествата, характерно за всяка добра литература детска, според мен - това е именно качеството да се харесва и на малки, и на големи.

Маргарит Минков си отиде много рано от този свят. Дълги години работи и в БНТ.

Севдалин Генов - редактор на книгата: Историята на книгата е дълга, първите приказки са написани някъде 70-те години, специално за "Лека нощ, деца" на БНТ. По-късно една част излязоха от тези приказки и след това останалото потъна, изчезна, нямаше го.

Тази закъсняла премиера идва да ни припомни и за великолепните пиеси на Маргарит Минков - неговата "Книга на царете" обиколи театрите на България. Един писател, с когото срещите остават желани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти твърдят: плащаме два пъти по-скъпо парно
Експерти твърдят: плащаме два пъти по-скъпо парно
Амос Хохщайн: Южният газов коридор е стратегически за България
Амос Хохщайн: Южният газов коридор е стратегически за България