НОВИНИ

Представиха най-бързия автомобил в света, който достига скорост от 800 км/ч

Най-бързият автомобил в света бе представен - той може да достигне поразителната скорости от над 500 мили, около 800 км/ч, съобщава Мирър.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:05, 22.10.2019
Чете се за: 01:08 мин.
По света
представиха бързия автомобил света достига скорост 800

Автомобилът, разработен от екипа на „Bloodhound Land Record Record“ (BLSR), може да счупи световния рекорд за скорост през 2020 г.

„Най-бързата кола по права линия в света“ бе представена днес в пустинен район в Южна Африка.

Тя се задвижва от реактивен двигател EJ200 Eurofighter Typhoon и разполага с прецизно обработени твърди алуминиеви джанти, които са проектирани да издържат на напрежение при пътуване със свръхзвукови скорости.

Екипът на BLSR ще тества автомобила на писта в Южна Африка, преди да се опита да счупи световния рекорд за скорост на сушата през следващата година. Една от ключовите цели на тестовете ще бъде да се види как се държи автомобилът при забавяне и спиране, след като е достигнал такава огромна скорост.

;

Зад волана ще бъде Анди Грийн, който през 2017 г. е шофирал предишна версия на автомобила в Нюкуей.

Марк Чапман, инженерният директор на BLSR, каза: „Там разбрахме колко бързо можем да накараме да работи двигателя на пълна мощност и да го ускорим на макс. Анди успя да достигне 200 мили/ч за 32 секунди. Тук, на 16-километрова писта, можем да го ускорим за много по-дълго, да постигнем по-висока скорост и да изследваме стабилността, ефективността и спирачния път на автомобила. Всичко това е от решаващо значение за постигане на нов световен рекорд за скорост на сушата.“

Един от ключовите елементи на тестовата писта е дистанционният сензор за отчитане на скоростта. Тази система използва станции на всеки 1 км. по пистата, които записват скоростта и посоката на вятъра - ключови, когато колата лети с такава скорост.

Питър Карни, говорител на „Digital Catapult“, фирмата, стояща зад технологията, обясни: „Автомобилът има за цел да върви по-бързо от всяка друга наземна машина, построена досега“.

„При очакваните скорости неочакван насрещен вятър може значително да повлияе на стабилността и посоката на автомобила и следователно е ключов момент за решение кога да използвате автомобила. Ще измерим и запишем точни данни на 1-километрови точки по трасето и така тази информация може да бъде използвана от екипа за планиране на драйвинга“.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва разширяването на път Мездра - Ботевград
Започва разширяването на път Мездра - Ботевград
ДРУГИТЕ новини: Междузвезден финал
ДРУГИТЕ новини: Междузвезден финал