НОВИНИ

Представиха нова система за 24-часово наблюдение на движението на горива

Специализирана система за 24-часово проследяване на движението на горива в страната представиха премиерът Бойко Борисов, вътрешният и финансовият министри и шефовете на служби в ГДБОП. Контролът обединява в единен център системите на МВР, Националната агенция за приходите, агенция "Митници" и Морската администрация. Денонощното наблюдение цели да докаже на всички българи, че горивото, което купуват, е качествено и отговаря на реалната цена на нефта-поясни премиерът.

Александър Марков
от Александър Марков
19:43, 08.02.2019
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Новата система в Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата позволява 24-часово постоянно видеонаблюдение на всеки един танкер с гориво, който влиза на което и да е пристанище в България.

Служители от всички служби - в специално изолирано помещение - проследяват доставката на гориво, преточването му в цистерни, обработката му в рафинерии и доставката му до бензиностанциите.

Бойко Борисов, министър-председател: Искаме всеки един български гражданин да знае - от това, което се произвежда, до това, което отива в бензиностанцията - че никой не го краде или не го лъже. Това, което е цената на нефта, това е и след преработката цената на бензиностанцията.
;

Системата проверява електронните документи на танкера и товара му. След акостиране екип на място контролира количеството и качеството на горивото. Системата следи и самото движение на кораба с видеокамери, термокамери и радари и реагира при съмнения за преточване на гориво.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Съдове стоят един до друг в р. Дунав в продължение на часове, няма много логични причини това да стане. Колегите от Гранична полиция имат такава процедура с колегите от "Митници" да се проследи такъв вид необичано поведение.
;

Преточването се извършва през свързани с митниците измервателни уреди. Такива има и на входа и изхода на рафинериите. Сега държавата прави опити да сложи и видеонаблюдение на самите уреди.

Бойко Борисов, министър-председател: Досега рафинериите, пристанищата са отговорили вече положително. Защото те, ако не разрешат на частната територия да сложим електронен контрол, ако трябва, ще им качим дронове горе и ще ги снимаме с дрон.
;

След рафинериите горивото излиза към данъчните складове, на чиито входове и изходи също има измервателни уреди. А оттам - чрез цистерни към бензиностанциите.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Всяка бензиностанция е длъжна да има комбинация от 3 неща: нивомерни системи на резервоарите, датчици на бензиноколонките и връзка с фискалното устройство.

Информацията от тях се подава в реално време към НАП и - чрез митническия регистър - се сравнява количеството гориво, напуснало данъчния склад, дали е равно на постъпилото в бензиностанцията. Предстои да се проследява в реално време и движението и на всеки енергиен продукт.

Георги Костов, предс. на Агенция "Митници": Всеки един от тези продукти следва и трябва да бъде оборудван с видеокамера, като този сигнал докарваме тук.
Бойко Борисов, министър-председател: До човека - камера. Само това решава докрай въпроса.
;

Председателят на парламентарната комисия за противодействие на контрабандата Емил Димитров остана доволен от видяното.

Емил Димитров, предс. на Комисията за наблюдение на приходните агенции: От този момент нататък, като затворим големия вход и изход на горива в страната, надолу много по-лесно ще можем да се справим със ситуацията.

През 2017 и 2018 г. са направени над 12 700 проверки в сектора на горивата, 159 обекта са запечатани заради нарушения, 1,5 млн. литра некачествено гориво са изтеглени от пазара. Тази година се очаква акцизните приходи от горива да надхвърлят 2,4 млрд. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови словесни престрелки между БСП и ГЕРБ по случая „Ало, Банов съм“
Нови словесни престрелки между БСП и ГЕРБ по случая „Ало, Банов съм“
Последно сбогом с Тодор Кавалджиев
Последно сбогом с Тодор Кавалджиев