НОВИНИ

Кулминация на визитата на папа Франциск: Молитва за мир в София (СНИМКИ)

На фона на песента "We are the world" („Ние сме светът”), изпълнена от детски хор, папа Франциск бе посрещнат на площад „Независимост” в столицата. Преди Негово Светейшество различните вероизповедания също отправиха своите молитви в центъра на столицата. Пред хилядите, събрали се на площада, папата каза:

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 06.05.2019
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
„Господи, направи от мен инструмент на твоя мир. Нека да нося истината там, където има пречка, там където има отчаяние да има радост. Светлина да има там, където царува тъмнина. Учителю, направи не толкова да търся утеха, колкото аз да утешавам. Не толкова да търся любов, колкото да обичам, защото давайки - получавам. Умирайки, се раждаме за вечен живот. Амин! Така започна молитвата за мир на папа Франциск.
„Скъпи братя и сестри,
Молехме се за мир с думи, вдъхновени от Св. Франциск от Асизи, велик влюбен в Бог, Творец и Отец на всички.
Любовта, на която той бе свидетел със същата страст и искрено уважение към творението и към всеки човек, когото срещаше по своя път. Любов, която е променила погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има „проблясък на светлината, която идва от личната ни сигурност, че сме безкрайно обичани, над всичко”. Любов, която го е накарала да бъде истински миротворец.
И всеки от нас, по неговия пример, също е призован да стане строител, „ковач” на мира. Мир, за който трябва да се молим и за който трябва да работим, дар и задача, подарък и постоянно и ежедневно усилие за изграждане на култура, в която дори мирът е основно право. Активен и „укрепен” мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на всеки човек.
Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения, заяви папата в своята молитва.
Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта, който гори в нас и който трябва да се превърне в фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят. С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната.
Преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да видим местата за поклонение на различни църкви и вероизповедания: „Св. Неделя” на нашите православни братя, „Св. Йосиф” на нас - католиците, синагогата на по-големите ни братя - евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост - църквата на арменците.
;

Въпреки дъжда, в центъра на столицата се събраха хиляди граждани, представители на различни вероизповедания. На мястото на събитието присъстваха и премиерът Бойко Борисов, почти всички представители на Министерския съвет, както и държавният глава Румен Радев.

;
На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, принадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят. Нека това символично място да се превърне в свидетелство за мир.
В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя!
В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смачкващото съучастие на заинтересуваните групи. Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата. Всеки, където и да се намира, изпълнявайки задачата, която му е поверена, може да каже: „Направи от мене инструмент на твоя мир”. Апелът е да се осъществи мечтата на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като у дома си. Да следваме неговото желание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята, на всички хора, които Господ обича”, завърши посланието за мир на папа Франциск.

Преди Негово Светейшество различните вероизповедания отправиха своите молитви за мир на площад „Независимост”.

;

След произнасянето на речта папата се насочи към Апостолическата Нунциатура, а гражданите, които слушаха молитвата на площада го определиха като "обединяващ" и "вдъхновяващ" човек.

Цялата молитва на папа Франциск от сърцето на София вижте ТУК!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Примирие след ракетните удари срещу Израел
Примирие след ракетните удари срещу Израел
Протест срещу мафията в Неапол
Протест срещу мафията в Неапол