НОВИНИ

Представят на Кръгла маса новите модели за българско здравеопазване

Нов модел на реформа в здравеопазването се очаква да представи здравният министър Кирил Ананиев. В НДК днес се провежда Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването.Сред предложенията за нов здравен модел са допълнително задължително здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:09, 26.09.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

На важното събитие присъстват здравни експерти, специалисти, представители на пациентски и лекарски организации, както и на Световната банка и Световната здравна организация. Всички са единодушни, че парите за здраве не стигат и има задължителна нужда от промяна.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: На първо място - това е нов тип контрол. На второ място - това е конкуренция от страна на финансиращите органи - разбирайте НЗОК и здравните застрахователи. На трето място - премахване на нерегламентираните плащания и на последно място - това е модернизацията на българското здравеопазване.

Основен въпрос на Националната кръгла маса е ще плащаме ли повече като пациенти и отговорът като че ли е да, поне това става ясно от двата представени до момента модели на здравно осигуряване. Краен вариант на модел обаче няма - очаква се той да бъде приет до 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР обсъди новите по-високи цени на парното от 1 октомври
КЕВР обсъди новите по-високи цени на парното от 1 октомври
КЕВР ще има последната дума по сделки в енергетиката
КЕВР ще има последната дума по сделки в енергетиката