НОВИНИ

Предстои оценка на историческите артефакти от колекцията на Божков

Продължават претърсванията в сгради, собственост на Васил Божков. Вчера от сградата на "Нове холдинг" бяха изнесени исторически артефакти от колекцията на Божков.

Айше Сали
от Айше Сали
07:27, 20.02.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Предметите бяха транспортирани със специализирани коли. Доколко е имало такова нещо като слагането им в торбички, можем само да гадаем. В това, което разпространи прокуратурата, неофициално се казваше под една или друга форма, че е имало неща, които са заварени в този вид, увити във вестници.

За първи път бяхме свидетели на изнасяне на предмети от античната колекция. Досега се изнасяха само картини, които бяха транспортирани в депата на Националната художествена галерия. Сега тази антична колекция трябва да постъпи в депата на Националния исторически музей. Там се съхраняват и едни от най-големите културни ценности на България, така че би трябвало да имат условия за съхраняване на подобни предмети.

Изнасянето на колекцията на Божков се случва на фона на призивите и на професионалисти, и на академичната общност, и на колекционери, неофициално и на мнение на специалисти, които са били на място, че е по-добре да останат там и сградата да бъде запечатана, защото през годините такива неща са се правили. Но очевидно прокуратурата е решила друго.

Що се отнася до това, че някои от намерените предмети са с белези на културни ценности, дали са с национално значение, това тепърва трябва да бъде установено след идентификацията и да бъде доказано. Може да се окаже, че това не са никакви културни ценности, нищо, че на пръв поглед изглежда така.

Важният въпрос е дали е регистрирана по надлежния ред, защото само когато тя бъде регистрирана и тази регистрация завърши и можем да видим какво от тези предмети влиза в категорията Национално богатство и кое е ценно.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат предпазните маски в аптечната мрежа у нас
Не достигат предпазните маски в аптечната мрежа у нас
Специален уред ще изследва опасни дървета в Морската градина във Варна
Специален уред ще изследва опасни дървета в Морската градина във Варна