НОВИНИ

Започна 72-рата сесия на Общото събрание на ООН

Предстои и първа изява на българския президент пред Общото събрание на ООН. Във фокуса на вниманието на българското участие в 72 -та сесия ще бъдат сериозните предизвикателства в света, свързани със ситуацията в Северна Корея, борбата срещу тероризма и нелегалната миграция, както и реформата в ООН. Това заяви президентът Румен Радев преди официалното откриване тази сутрин на Общия дебат. Още от специалните ни пратеници Ирина Цонева и оператора Илия Иванов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 19.09.2017
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Преди откриването на общия дебат в ООН и на сесия, започваща в свят разтърсван от кризи, президентът Румен Радев подчерта пред българските медии в Ню Йорк, че страната на има ясно изразена позиция по всички стратегически въпроси от световния дневен ред , а с поведението си дава и пример , че се придържа твърдо към тях.

Румен Радев - президент : Очаквам продуктивни предложения, така че, когато дойде следващата сесия догодина, да имаме резултати. Виждате, че се дискутира усилено темата за реформираме на ООН, да бъде много по-ефективна и по-бърза в своите решения. Виждате и Вие, че бюрокрацията е на едно солидно ниво, но тежките решения изискват време. Трябва да стигнем до консенсус как това време да бъде намалено, защото кризите възникват много бързо, развиват се светкавично, а трябва решение. Трябва решение, което да бъде постигнато с консенсус и да удовлетворява страните, което да води до деескалация особено днес.

Поредица от важни двустранни срещи предстоят по-късно днес за българския президент и Екатерина Захариева, първата от които с йорданския крал, а веднага сред това и с иранския президент Роухани в момент, когато американският президент Доналд Тръмп говори открито, че ще иска преразглеждане на сделката около иранската ядрена програма .

Румен Радев, президент на Република България: С Иран традиционно България поддържа добри отношения. Надявам се там наистина да обсъдим важни въпроси, най-вече касаещи и тяхната ядреса програмата, но трябва да мислим и за български интерес. Можеем да развива наистина едно добро търговско-икономическо сътрудничество с Иран и това не трябва да се пропуска

Заедно с вицепремиера Екатерина Захариева и шефа на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, в Ню Йорк снощи президентът проведе и традиционната вече за страната ни среща с представителите на най-големите американски еврейски организации тук.

По-късно държавният глава и съпругата му Десислава Радева бяха официални гости на международен форум под патронажа на ЮНЕСКО в почит на героите в борбата срещу екстремизма и нетолерантността . На него беше представена „Глобална коалиция за надеждата". Президентът Радев връчи една от наградите, а от трибуната на форума посочи, че сме изправени пред предизвикателството да се противопоставим на екстремизма не само като общества, но и като личности .и можем да постигнем успех само ако отстояваме своите ценности и отдаваме почит към хората, които са преoдолели страха си и са се опълчили срещу насилието.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе специално почетена от световните лидери, които бяха на форума за усилията й в борбата срещу екстремизма и нетолерантността

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Мария удари Карибите, за сега няма данни за жертви
Ураганът "Мария" удари Карибите, за сега няма данни за жертви
Потребителите все още не са свикнали да пазаруват директно от производителя
Потребителите все още не са свикнали да пазаруват директно от производителя