НОВИНИ

Предстои решаваща седмица за пакета "Мобилност"

Следващата седмица ще е решаваща за пакета "Мобилност". Премиерът Борисов и българските евродепутати коментираха в Брюксел, че ще направят всичко възможно той да не бъде приет в мандата на този парламент.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 21.03.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света
Бойко Борисов, министър-председател на България: Пакетът "Мобилност" - социалистите и либералите гласуват той да влезе, въпреки, че на нарушени някои от правилата.
;

Според българските евродепутати е прецедент документ, който не е приет от комисия да влезе на обсъждане в пленарна зала. Затова те организират протест на превозвачите в Страсбург.

Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО, Група на европейските консерватори и реформатори:" В понеделник внасяме в дневния ред да отпадне гласуването, в сряда протест. Протестът ще започне сутринта на площада през ЕС. Решението днес на Съвета на председателите е меко казано скандално, защото нарушава всички техни собствени правила. Нищо не се е променило от отхвърлянето на пакета, няма постигнати никакви нови споразумения. Групите, които правят тези споразумения показват двулично и лицемерно отношение, нарушавайки правилата за работа на Европейския парламент.

Според Сергей Станишев, има разделение вътре в политическите партии в Европарламента.

Сергей Станишев, евродепутат от групата на БСП/Социалисти и демократи: Ясно е, че ЕП е разделен и всяка група е разделена вътрешно именно по географския принцип. Аз, в нашата група много ясно заявих от името на делегацията на българските социалисти, че законодателство, което се приема с малки мнозинства не е добро законодателство. Не е постигнат разумния баланс, който да отчете интересите на всички.

Ако следващата седмица пакетът бъде приет от парламента, започват преговори между комисията, парламента и държавите членки и има вероятност той да бъде окончателно гласуван преди края на мандата на Европейския парламент, на последното заседание през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори национален протест на професионалистите по здравни грижи
Втори национален протест на професионалистите по здравни грижи
Коментарите в парламента по темата с апартаментите на политиците
Коментарите в парламента по темата с апартаментите на политиците