COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Предстои решаваща седмица за пакета "Мобилност"

Следващата седмица ще е решаваща за пакета "Мобилност". Премиерът Борисов и българските евродепутати коментираха в Брюксел, че ще направят всичко възможно той да не бъде приет в мандата на този парламент.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 21.03.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света
Бойко Борисов, министър-председател на България: Пакетът "Мобилност" - социалистите и либералите гласуват той да влезе, въпреки, че на нарушени някои от правилата.
;

Според българските евродепутати е прецедент документ, който не е приет от комисия да влезе на обсъждане в пленарна зала. Затова те организират протест на превозвачите в Страсбург.

Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО, Група на европейските консерватори и реформатори:" В понеделник внасяме в дневния ред да отпадне гласуването, в сряда протест. Протестът ще започне сутринта на площада през ЕС. Решението днес на Съвета на председателите е меко казано скандално, защото нарушава всички техни собствени правила. Нищо не се е променило от отхвърлянето на пакета, няма постигнати никакви нови споразумения. Групите, които правят тези споразумения показват двулично и лицемерно отношение, нарушавайки правилата за работа на Европейския парламент.

Според Сергей Станишев, има разделение вътре в политическите партии в Европарламента.

Сергей Станишев, евродепутат от групата на БСП/Социалисти и демократи: Ясно е, че ЕП е разделен и всяка група е разделена вътрешно именно по географския принцип. Аз, в нашата група много ясно заявих от името на делегацията на българските социалисти, че законодателство, което се приема с малки мнозинства не е добро законодателство. Не е постигнат разумния баланс, който да отчете интересите на всички.

Ако следващата седмица пакетът бъде приет от парламента, започват преговори между комисията, парламента и държавите членки и има вероятност той да бъде окончателно гласуван преди края на мандата на Европейския парламент, на последното заседание през април.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Стрелча
Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Стрелча