COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Предвижда се изграждане на Национална здравна информационна система

В процес на разработване е Национална здравна информационна система, която към момента е проект. Това каза Найден Шиваров, и.д. директор на дирекция "Информационна и комуникационна политика в здравеопазването" в Министерството на здравеопазването, по време на форум, посветен на иновациите в здравеопазването.

от БТА
11:26, 27.02.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Животът
предвижда изграждане национална здравна информационна система

В проекта са включени електронните рецепта, направление и здравен запис, обясни той. Предвижда се доработването на необходимите регистри, както и изработването на единен регистър на пациентите. По думите му през 2019 г. се очаква да бъдат факт електронната рецепта и направление.

Подготвя се анализ на действащите в момента нормативни актове, както и на нормативните актове в европейските държави, и ще бъдат изготвени оценки за въздействието им, за да може да се направи правната рамка за развитието на електронното здравеопазване в страната. Предвижда се изграждане на здравноинформационен портал, като чрез него пациенти и лекари ще имат достъп до всички функционалности на националната информационна система - здравноинформационен портал, форуми, съвети и др.

В България не е направено нищо за създаване на единни регистри и не се знае къде кое лекарство може да бъде намерено, какви лекарства има на пазара и др., каза председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов. По думите му в Европа лекарствата имат уникален продуктов номер и всеки, от единен сайт, може да го провери и поръча. Ако пациент търси лекарство в България, трябва да провери на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата, но това не означава, че то е налично на пазара, посочи още той.

Проф. Гетов допълни, че за медицинските изделия пациентите не могат да открият нито регистър, нито цената им, нито кой е производителят. Липсва подробен регистър и на аптеките, в който гражданите да проверят какви хора работят в дадена аптека, какво е работното й време и др. Съюзът е разработил електронен регистър и през сайта на организацията всеки може да провери колко са, кои са и къде практикуват магистър-фармацевти, които имат право на това. В над 20 областни града няма нито една денонощна аптека, а в 11 общини - нито една аптека, сключила договор с НЗОК, допълни проф. Гетов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разград отваря детските площадки и пенсионерските клубове
Разград отваря детските площадки и пенсионерските клубове
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината