Предвижда се увеличаване на броя на младшите полицейски инспектори

Непрекъснати набези тормозят жителите на село Могилино. Крадците вземат, каквото намерят – зимнина, покъщнина, пари, често чупят и самите къщи. Не се страхуват, че ще бъдат заловени, защото в селските райони обикновено един полицай отговаря за по 3-4 населени места и не смогва да ги обикаля. С промени в Закона за МВР се предлага реформа, при която 700 младши инспектори да се пренасочат към селата.

от Даниела Василева
преди 4 години
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

От години хората от русенското село Могилино се оплакват от почти ежедневни кражби. Преди по-малко от 3 месеца при грабеж беше убит и възрастен мъж.

Цветелина Райчева: „Досега беше в необитаеми къщи, сега и в обитаеми вече.”

Хората от Могилино са разбрали, че колкото и да ограждат и барикадират домовете си, не могат да спрат крадците.

Стефан Цанев: „Притеснен съм, притеснен съм. И какво става – значи принуждават хората къде легално, къде нелегално да си набавят оръжие.”

Кметът на Могилино иска да се сложи видеонаблюдение в селото, но нямало пари. Затова разчита на обещаните промени и скоро един полицай вече да обхожда поне 2, а не 3 села.

Петко Антонов – кмет на село Могилино: „Има полица, който патрулираше в 2-те села, и тогава имаше респект, нямаше такива престъпления.”

От МВР предлагат министерството и районните управления да се охраняват от служители на трудови правоотношения. По този начин ще се освободят между 500 и 700 младши инспектори, които ще попълнят недостига на полицаи в страната и така ще се повиши сигурността в малките населени места.

Топ 24
Най-четени