НОВИНИ

Предвиждат 14 дни почивка за хората, които се грижат за свои близки

Родителите на деца с увреждания и хората, които гледат свои близки, ще ползват 14 дни почивка, в които специалист ще се грижи безплатно за роднините им. Идеята е част от разработвания Закон за социалните услуги. Окончателният текст ще бъде представен за обществено обсъждане до месец. Проектът предвижда създаването на нова агенция, която да проверява качеството на социалните услуги.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
17:53, 13.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Новата социална услуга за заместваща грижа ще може да се използва до 30 дни годишно, но безплатно - само 14.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Заместващата грижа всъщност е подкрепа на родители и лица, които полагат грижа за зависими членове на семейството, като целта е да осигурим на тези полагащи грижата възможност за временна почивка, отдих и свободно време от тези нелеки 24-часови грижи.

Проектът предвижда създаването на национална карта на социалните услуги, така че да е ясно какви са потребностите от тях във всяка община. Специалистите обаче не стигат.

Събина Събева, фондация "Международна социална служба България": В големите общини има специалисти, но те искат по-добро заплащане, а в малките общини въобще няма. Обявяваме конкурси за психолози, за социални работници - въртят се по един месец, по два месеца, по три месеца и няма хора, които да кандидатстват.

Затова проектът предвижда допълнителни стандарти за финансиране на специализираните услуги.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Важно е да се задържат специалистите и да имат адекватно възнаграждение. Ние заедно с доставчиците на социални услуги и с общините сме на една страна, защото нашето общо разбиране е, че стандартите трябва да се завишат.

Какво е качеството на услугите - ще проверява нова агенция. Как ще го прави - все още не е формулирано. Ясно е, че агенцията ще бъде ангажирана и с лицензирането на всички доставчици на социални услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външен министър на Мароко за първи път в България от 38 години
Външен министър на Мароко за първи път в България от 38 години
Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева
Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева