НОВИНИ

Преговори и искания: ще спрат ли лекарските протести?

Общопрактикуващи лекари и здравният министър се срещнаха днес, за да преговарят, но така и не успяха да стигнат до категорично съгласие. Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари определи срещата като начало на нов диалог, но решението дали протестите ще продължат, остави на колегите си.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:14, 30.03.2016
Чете се за: 01:33 мин.
Още

Какви са точно исканията на лекарите и каква част от тях са удовлетворени?

Според протеста изглеждат така:

- Липса на направления за изследвания, второ - аз съм детски лекар - липса на имунизации, много се затрудняваме да правим, когато има дефицити.

- Лекарят e засипан с бумащина и няма време да помисли за диагнозата.

- Начините на извършване на прегледите, които предлагат, значи да лимитират нашите прегледи за деня.

- Все повече ни се връзват ръцете, все ни е по-трудно да браним пациентите от бедите в системата, все повече става бумащината и нас ни обезличават като лекари.

;

Но да се конкретизира - става малко сложно. Исканията на джипитата фигурират черно на бяло в отвореното им писмо до премиера преди протестите, преди седмица. Там лекарите отказват да носят отговорност за следните неистини:

1. че има повече профилактични прегледи, че има повече пари в доболничната помощ.

2. че има изобилие от талони за консултация, че има опашки пред кабинетите на джипитата, та се налага лекарите да се избират електронно.

3. Затова лекарите настояват - служебното НРД да не влиза в сила, да останат старите правила корекции на нормативите и преговори не в Касата, а в здравното министерство, под контрола на премиера.

И тук идва голямото объркване. Защо? След като Лекарският съюз отказа да подпише новия рамков договор, от касата и министерството решиха, че ще въведат всичко, по което са успели да постигнат консенсус в преговорите с лекарите като служебен рамков договор, и го публикуваха за обществено обсъждане.

И първото объркване дойде оттук - защо лекарите атакуват цени и обеми, които сами са договорили. Всички тези искания. И защо всеки вади различни цифри за едно и също нещо. Беше невъзможно да се ориентираме.

И едва преди два дни започна да се разплита това кълбо, когато стана ясно, че някакви представители на касата и на лекарския съюз са договаряли без никакви мотиви по-ниски цени в онкологията и педиатрията, които не са съгласувани с никого, които изненадват дори лекарския съюз.

И надзорът на касата започна едно по едно да връща старите нива и да подобрява, където може показателите. Междувременно бяха променени и някои от цифрите в бюджета - със 74 милиона плюс. Но всички тези промени черно на бяло ще излязат директно утре вероятно. И много от исканията на лекарите са коригирани. И като бюджети, и като увеличение на прегледи.

Днес лекари и министър успяха да се разберат за още две от исканията на протеста.

Служебният Национален рамков договор такъв, какъвто беше първоначално публикуван, е доста променен, започната и преговори в Министерство на здравеопазването.

И от исканията на лекарите останаха много малко неудовлетворени, по мое мнение - критериите за качество, избор на личен лекар по електронен път, пръстовите идентификатори тази година не важат за тях.

Протестите вероятно ще продължат, докато не видят промените черно на бяло, да се изчисти поне тази бъркотия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левицата не остана доволна от изслушването на Петър Москов
Левицата не остана доволна от изслушването на Петър Москов
Безплатни уроци по фехтовка за деца
Безплатни уроци по фехтовка за деца