НОВИНИ

Преговорите между ЕС и Турция - първата стъпка е направена

Драматично развитие на преговорите Европейски съюз - Турция в Брюксел. Оказа се, че трудно постигнатата предварителна договорка между страните и Турция за намаляване на мигрантския поток всъщност е била само началото на нови преговори. Европейските лидери бяха изненадани от внезапно появили се нови искания на Турция, в замяна на които страната да намали мигрантския поток. Оказа се, че тези искания са били съгласувани с германския канцлер Ангела Меркел и с холандския премиер Марк Рюте. Накрая лидерите договориха принципна позиция и решиха, че ще вземат окончателно решение на съвет след десет дни.

Владислав Велев
от Владислав Велев
17:26, 08.03.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Анкара поиска още 3 милиарда евро освен досега обещаните 3 милиарда, премахване на шенгенските визи за всички турци до юни тази година, както и ускоряване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз и ангажимент от Европа за заселване на бежанци.

Ако лидерите одобрят тези искания, или част от тях, Турция ще започне масирано връщане на незаконно влезли в Гърция мигранти. Това ще стане чрез програма, наречена "един вътре - един навън". Европейските страни ще се съгласят да дадат убежище на всеки сириец, който е минал през проверки в Турция и е предаден на Европа срещу всеки сириец, който е пристигнал незаконно в Гърция и е приет обратно от Турция. Целта е да се стабилизира броят на пристигащите в Европа и да се изпрати послание, че незаконно влезлите в Европейския съюз имат малък шанс да останат там в сравнение със законно изпратените. На практика ще бъде затворен и "Балканският път" на бежанците:

;
Доналд Туск, председател на Европейския съвет: "Европейските лидери решиха да се спре подхода на безконтролно преминаване, което означава, че незаконният поток на мигранти през Западно-Балканският път вече спира".

Гърция получава пари, за да устрои намиращите се там бежанци. Изглежда, че наред с всички искания на Анкара, най-спорният момент в преговорите е било искането на Турция за премахване на визите за всички турски граждани, а не само за някои групи.

;

След съвета турският премиер говори за падането на визите като за нещо сигурно.

Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция: "Договорихме се облекчаването на визите да бъде приложено най-късно в края на юни по време на холандското председателство. Ние, в Турция, ще си свършим работата да приемем необходимото законодателство, европейските страни също ще свършат своята работа и се надяваме най-късно до края на юни турските граждани да могат да влизат в Шенген без виза".

Всичко това ще стане, ако бъде одобрено от европейските лидери на редовния им съвет на 17 и 18 март. Изглежда, че преговорите и тогава ще бъдат трудни и продължителни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След допинг-скандала Григор Димитров подкрепи Мария Шарапова
След допинг-скандала Григор Димитров подкрепи Мария Шарапова
​ВМРО: Договореното между Турция и ЕС дава нови оръжия на режима на Ердоган
​ВМРО: Договореното между Турция и ЕС дава нови оръжия на режима на Ердоган