Депутатите от енергийната комисия решиха да премахнат таксата за внос на електроенергия у нас, за да може българският бизнес да купува електроенергия на по-ниска цена.

Без напредък продължават преговорите между енергийното министерство и двете американски централи - AES Гълъбово и Контур Глобал Марица изток 3. Това стана ясно от думите на енергийният министър Теменужка Петкова. Днес министърът беше изслушан в регионалната комисия към парламента по напредъка за подготовка на новите подзаконовите нормативни актове, които ще позволят по-бързо присъединяване към доставчиците на енергийни услуги, както за бизнеса, така и за бита.

Оказва се, че има забавяне по приемането на текстовете и те могат да влязат в сила едва през есента. В момента средният срок за присъединяване към енергийните доставчици - топлофикация и енергийните компании е 260 дни.

В енергийната комисия към парламента, днес нейният председател Валентин Николов обяви, че американката централа "Контур Глобал Марица изток 3" вече е изплатила инвестицията си и би било по-лесно да бъде прекратен договора с нея. Другата централа обаче - в Гълъбово все още има да си възвръща милиарди.

За разваляне на договорите между двете централи настоява бизнесът. В момента държавата е задължена да изкупува тока от дружествата на завишени цени. Още миналата година, Европейският съюз разреши да бъдат водени преговори за прекратяването на договорите, защото те могат да бъдат тълкувани като държавна помощ.

Междувременно депутатите в енергийната комисия приеха за второ четене поправки в закона за енергетиката, които ще позволят премахването на таксата за внос на електроенергия. Тази за износ ще отпадне от юни и тогава се очаква чуждите компании да изкупуват евтиния български ток. Именно затова в понеделник на среща при премиера Бойко Борисов, работодателите настояха и за насрещната мярка, която да им позволи и на тях да купуват по-евтин ток отвън.