НОВИНИ

Румен Радев връчва следващата седмица мандат за съставяне на правителство

Най-важната политическа задача, пред която е изправен парламентът сега, е да гласува състава на новото правителство, за което преговарят ГЕРБ и Обединените патриоти. По процедура, за да започнат официални преговори за съставяне на трети кабинет, президентът Румен Радев трябва да връчи проучвателен мандат на най-голямата политическа сила.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:11, 19.04.2017
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Държавният глава ще връчи мандата още следващата седмица и се надява в началото на май да има нов кабинет, с който да работи конструктивно. Надява се още избраният кабинет да изпълни 4-годишния си мандат.

Заявка за кабинет дадоха ГЕРБ и Обединените патриоти, които вече водят преговори, миналата седмица подписаха управленска програма, сега пишат коалиционното си споразумение.

За да бъде гласуван новият кабинет, трябват 121 гласа, а ГЕРБ и Патриотите ги имат. ГЕРБ е с 95 депутати, а Обединените патриоти с 27 или общо 122-ма.

Президентът Румен Радев връчва мандат следващата седмица

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ, следващата седмица. Това съобщи той пред журналисти преди официалното откриване на 44-то НС. Според него в началото на май новият кабинет ще бъде факт. Радев изрази надежда,че ще работи конструктивно с бъдещото правителство на Бойко Борисов.

Президентът Румен Радев очаква сериозни резултати от работата на 44-то НС. След консултации с парламентарните сили, държавният глава ще връчи на ГЕРБ мандата за съставяне на правителство.

Румен Радев, президент на България: Това ще бъде другата седмица и се надявам в началото на май новият кабинет да бъде факт.

Президентът очаква конструктивен диалог с новото правителство на Бойко Борисов .

Румен Радев, президент на България: Този кабинет, когато е избран от българския народ, аз съм длъжен и ще работя. И надявам се да работим принципно в името на защита на българския интерес.

Страната ни има нужда от стабилност, подчерта президентът, затова очаква правителството и парламентът да изкарат пълния си мандат, но напомни, че това зависи от тяхната работа. Радев заяви, че законодателната и изпълнителната власт трябва да определят каква държава ще бъде България.

Румен Радев, президент на България: Дали ще продължим да бъдем държава, която ще бъде подвластна на чуждо влияние, или ще има законодателство, което да слага бариера на това влияние - ето това е големият въпрос и тук няма никакво значение за коя държава говорим.

По думите на президента от институциите зависи дали ще допуснат регистрация на етнически партии, конструирани отвън; дали ще се грижат за религиозните общности, като не допускат както външно влияние, така и тяхната самоизолация. Радев смята, че държавата трябва да реши дали ще се грижи за вероизповедания като ги закриля и осигурява финансово, или ще допусне това да става отвън.

Румен Радев, президент на България: Ако използваме напълно и по най-добрия начин всички механизми за колективна защита и работим активно и по линия на ЕС и на НАТО, ако наистина се грижим за своята армия, да не допускаме тази армия да се разкапва пред очите ни, тогава няма абсолютно никакво значение кой откъде ще гласува.

Ако българската държава реши да поеме обезпечаването на всички религиозни общности в държавата, включително заплати, издръжки на религиозни храмове, това ще струва между 15-17 млн. лв годишно, каза Радев и попита.

Румен Радев, президент на България: Нека парламентът и правителството решат струва ли си България да дава тези пари.

Относно референдума в Турция, президентът каза, че уважава правото на всеки народ да определя формата си на управление.

Румен Радев, президент на България: Да, вярно е, има сигнали, има динамични процеси в Турция, които ни тревожат, но както вече казах, въпрос е ние как ще погледнем сами отвътре на нашата собствена сигурност.

Румен Радев е категоричен, че ненамесата в чуждите дела е най-големият залог за добросъседските отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли воден режим заради урана в Хасково?
Ще има ли воден режим заради урана в Хасково?
5 парламентарни групи формират състава на 44-тото Народно събрание
5 парламентарни групи формират състава на 44-тото Народно събрание