НОВИНИ

Преизбраха Меркел за лидер на Християндемократическия съюз

9-та кандидатура, нов 2-годишен мандат - 16 години начело на партията. Германският канцлер Ангела Меркел беше преизбрана за лидер на Християндемократическия съюз.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:49, 06.12.2016
Чете се за: 01:39 мин.
По света

Меркел се кандидатира за поста без конкуренция, но спечели по-малко гласове отколкото преди 2 години. С реч пред своите съпартийци тя зададе тона на предстоящата й кампания за четвърти мандат като канцлер и показа каква ще е политиката на християндемократите за противодействие на крайнодесния популизъм.

Мигрантският прилив от миналата година не трябва да се повтаря и трябва да бъде наложена забрана за бурките там, където законът позволява, заяви тя.

След оставката на италианеца Матео Ренци предстоящото оттегляне на френския президент Франсоа Оланд, Меркел остава най-опитния политик в Европа, но сега задачата й е да си върне подкрепата на обезверените германци.


Бивш индустриален център, с двойно по-висока безработица от средната в Германия. Християндемократическия съюз избра град Есен за своя конгрес. Именно тук 62-годишната Ангела Меркел, канцлер за 11-та поредна година, беше избрана за първи път за лидер на партията през 2000-та година. В речта си пред своите съпартийци тя запази центристкия курс и отказа да се поддаде на натиска от възхода на антиимигрантските настроения. Започна със защита на най-спорната си политика - за бежанците.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Не всички от около 890-те хиляди души, които пристигнаха миналата година могат или ще останат. Но всеки от тях е приет като отделно човешко същество, а не като част от анонимна маса. Всяка индивидуална молба се разглежда.

И като единствен жест към по-консервативните от Християндемократическия съюз, както и към сестринската партия от Бавария, Меркел заяви, че подкрепя усилията за депортиране на мигранти, на които е отказан статут.

Потвърди и позицията си за забрана на бурките. Всички останали послания бяха умерени - засегна общото усещане за несигурност и възхода на крайнодесния популизъм в много западни държави, обяви се за търговското споразумение със Съединените щати, против данъчните пролуки за корпорациите, а посланието към Лондон беше - не може да избира само черешката на тортата.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Много хора усещат, че светът се разпада, особено след американските избори, особено по отношение на НАТО и отношенията с Русия. И се появява въпросът - какво трябва да се направи. Борбата срещу асиметричната заплаха "Ислямска държава" трябва да е обща. Но вместо това Сирия се дави в жестока гражданска война, в която Русия и Иран подкрепят бруталните действия на режима на Асад. Алепо се откроява. Това е срамен епизод, дами и господа.

И докато Меркел препотвърждава своята лидерска роля в партията, обществото е разкъсвано от полемика около арест на афганистански тийнейджър, обвинен в изнасилване и убийство на 19-годишна студентка по медицина в град Фрайбруг. Германската популистка десница и полицейски синдикат разкритикуваха "масовата и безконтролна" имиграция, а обществената телевизия А Ер Де си навлече критики, след като не съобщи за ареста още на същия ден.

Вчера правителството отправи призив никой да не се опитва да извлича политически дивиденти от инцидента. Случилото се може още повече да засили подкрепата за антимигрантските групи и партията Алтернатива за Германия, която разклаща позициите и на самата Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациент почина след преливане на заразена кръв от чужденец в русенска болница
Пациент почина след преливане на заразена кръв от чужденец в русенска болница
Натиск върху диабетноболни да се отказват от помощи
Натиск върху диабетноболни да се отказват от помощи