COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Прехвърлиха 15 затворници от Гуантанамо в ОАЕ

Петнадесет затворници от Гуантанамо са били изпратени в Обединените арабски емирства. Това е най-голямото прехвърляне на задържани от този затвор през управлението на Барак Обама.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:10, 16.08.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Прехвърлиха 15 затворници от Гуантанамо в ОАЕ

Освободените са 12 йеменци и трима афганистанци. Повечето от тях са държани в затвора без обвинение, някои - над 14 години. В момента в затвора в американската военноморска база в Куба остават 61 души. От тях 20 са одобрени за прехвърляне, на седмина са повдигнати обвинения. Най-много обитатели - 684 - Гуантанамо имаше през 2003-та.

Днешното освобождаване беше изтълкувано като знак, че президентът Барак Обама действително иска да закрие затвора, заради който Съединените щати са подлагани на постоянни критики от страна на правозащитни организации. Обама обеща затварянето на Гуантанамо още през първата си година в Белия дом, но идеята остана на заден план до февруари, когато отново беше извадена на дневен ред.

Обама твърди, че със съществуването си, затворът накърнява партньорството на Вашингтон с други страни в борбата с тероризма.

Обама предлага останалите задържани да бъдат прехвърлени в най-строго охраняваните затвори в Съединените щати, но американските закони забраняват подобни трансфери. Редица републикаци и дори демократи са твърдо против затварянето.

Кандидатът за президент Доналд Тръмп заяви, че ако бъде избран, ще напълни Гуантанамо с лоши момчета и ще въведе далеч по - строги наказания от така начереното "симулирано давене", с което Гуантанамо си навлече печална слава.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
26-годишна преби пенсионер, сви му спестяванията – 5000 лв.
26-годишна преби пенсионер, сви му спестяванията – 5000 лв.
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ