НОВИНИ

Опасна скала надвисна над училище в Пловдив

60-тонна скала надвисна опасно над Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив. Опасният къс се е откъснал преди седмица. По отстраняването му вече работят специализирани екипи. Докато трае разчистването на скалата обаче учебни занятия в част от корпусите на гимназията няма да се провеждат.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
10:45, 17.05.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Огромната скала е започнала да поддава преди няколко години заради дърво в основата ѝ.

Георги Стаменов, кмет на район „Централен": Кореновата му система предизвиква спукването ѝ. В основата на скалата са корените. Дървото преди няколко години е паднало и в момента след загниване на корените освобождава се обем и от тежестта на скалата тя полита в посока техникума.

За да не счупи скалата прозорците на учебната лаборатория, временно е поставена обезопасителна мрежа. С взривни смеси специалисти разрушават огромния къс на парчета, а багер изнася голямата скалната маса.

Величко Кадиев, миньор: Състоянието е много лошо. Беше много опасно. Вече опасността е наполовина, но трябва да се изчисти до основи, да се освободи и да няма опасност за учениците.

Ръководството на училището следило постоянно състоянието на скалата. Докато трае разчистването, учениците са пренасочени в други работилници на учебното заведение.

Инж. Константин Костадинов, директор на Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване: За този проблем аз съм сигнализирал общината отпреди 3-4 години. Идваха специалисти. Гледаха, снимаха и прецениха, че не е необходимо скалата да се премахне, но настъпи този момент тя да се отстрани. Няма никакъв проблем за учениците. Родителите нека да са спокойни. Взели сме всички мерки. В тази част на сградата не се допускат деца докато не свършат ремонтните дейности.

Изнесената скална маса ще бъде вложена в ремонта на хълм „Бунарджика", а опасното място ще бъде обезопасено с преградни стени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
А минарето в Охрид продължава да расте
А минарето в Охрид продължава да расте
САЩ изключиха Турция от списъка на развиващите се страни
САЩ изключиха Турция от списъка на развиващите се страни