НОВИНИ

Преместиха двете афганистанчета от Широка лъка в център от семеен тип

Преместиха за трети път двете деца бежанци от Афганистан. За по-малко от денонощие двете деца смениха три места за настаняване. След домовете за деца, лишени от родителска грижа в Широка лъка и Пловдив, сега те са в център от семеен тип, чието местонахождение се пази в тайна.

bnt avatar logo
от Росица Колева, Димитър Рочев
16:54, 10.02.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

По-малко от едно денонощие останаха в Пловдив двете деца бежанци от Афганистан. Момчетата, на видима възраст 16 и 17 години, пристигнаха от Широка лъка в късния следобед и бяха настанени в дом за деца, лишени от родителски грижи "Мария Луиза". Тази сутрин обаче бяха преместени на ново място.

Двете момчета са били в добро здравословно състояние, усмихнати и дори сами правели опити да общуват на лош английски с другите деца от дома.

Георги Титюков, зам.-мет на Пловдив:
Децата са били много гладни, по три порции са хапнали. Здрави, спали са, не са правили бели.

За времето на краткия им престой в Пловдив, те са били наблюдавани непрекъснато от възпитател, включително и през нощта.

Георги Титюков, зам.-кмет на Пловдив:
Нямаме подготвен персонал, който да работи с такива деца. Нито им знаем нравите и обичаите, нито им говорим езика, което прави работата много трудна.

Сега двете момчета са в център от семеен тип, в който персоналът е специално обучен за работа с бежанци. В страната има няколко такива центрове, главно в пограничните райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия с нов закон за прогонване на терористи и престъпници
Белгия с нов закон за прогонване на терористи и престъпници
Земетресение с магнитуд 6,7 край Филипините
Земетресение с магнитуд 6,7 край Филипините