НОВИНИ

Премиера на филма "Под сянката на Георги Марков"

Лента, която разказва за Георги Марков като творец - така авторите на филма "POSTMORTEM под сянката на Георги Марков" определят своето произведение. Премиерата беше тази вечер в ,,Дома на киното". Портретът на блестящия писател изграждат сценаристите Весела Петрова и Любен Марков, режисьорът Росен Елезов и операторът Цветан Недков. Продуцент на лентата е Севда Шишманова, а продукцията е на БНТ.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:50, 30.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Той оставя ценно литературно наследство, завещава истинско богатство, написано с перото на свободата. Авторите на филма искат да покажат творчеството на Георги Марков, неговият образ като писател, да докажат, че мястото му е в учебниците по литература. Убедени, че Георги Марков е есеист от ранга на Джордж Оруел, изграждат филма именно върху неговите есета.

Весела Петрова - съсценарист на филма ,,POSTMORTEM под сянката на Георги Марков": "Искаме с този филм да покажем на младите хора, които не са го чели, които не знаят нищо за него - да разберат що за човек е бил той.. В този филм няма омраза, в този филм няма никакви изводи за нагнетяване на нещо. Той просто е един филм за писателя и ще бъде излъчен по БНТ в началото на май".
;

Във филма е използван целият уникален архив на БНТ. Режисьорът Росен Елезов пресъздава образа на Георги Марков, запечатан дълбоко в сърцата и паметта на най-близките му.

Росен Елезов - режисьор на филма ,,POSTMORTEM под сянката на Георги Марков": "Неговият образ е според мен събирателен на възрожденците отпреди Освобождението още и след това. Той е толкова крехка и деликатна, почти порцеланова личност и едновременно с това е космическа вселенска".

С усещането си за мисия Георги Марков пише в едно от своите есета, че някой ден това ще се прочете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Асеновград излиза от фонда за развитие на летище Пловдив
Община Асеновград излиза от фонда за развитие на летище Пловдив
Заради зле съхранявана храна десетки със симптоми на отравяне в Старозагорско
Заради зле съхранявана храна десетки със симптоми на отравяне в Старозагорско