НОВИНИ

За първи път "Парсифал" от Рихард Вагнер с премиера в България

Цяла година в творческата лаборатория на Софийската опера работят по своята най-мащабна премиера - поредното предизвикателство от приключението Вагнер. След "Пръстенът на Нибелунга" и "Тристан и Изолда" режисьорът Пламен Карталов е запленен от последната творба на великия композитор. Така само след броени дни Софийската опера ще добави в репертоара си "Парсифал".

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
10:35, 01.07.2017
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Вагнер отказва да нарече "Парсифал" опера. Кръщава тази своя партитура тържествена сценична мистерия. Центрира философско-музикалния разказ върху легендата за Светия Граал. И избира да започне работата по творбата си в един знаков за християните ден - Разпети петък. За българските артисти, които ще изпълнят Парсифал вълнението е огромно. След като се увенча с короната на първия български изпълнител на Зигфрид, Костадин Андреев съвсем скоро ще стане и първият български Парсифал.

Костадин Андреев: Музиката е много религиозна, много сакрална, много мистична. На моменти напомня нашите църковни песнопения славянските, които са изпълнени с една символика, с една религиозна загадъчност.
Атанас Младенов: Много е силна музиката на Вагнер, много е опияняващо това, което правим, а ние го работим от една година и виждаш как се събира всичко и в крайна сметка се получава един красив продукт

Софийската опера е поела курса съзнателно да изгради у своята публика вкус и разбиране за творчеството на Вагнер.

Пламен Карталов: В последните седем години Софийската опера реализира шеста оперна творба на Рихард Вагнер. Бих казал, че това е едно революционно предизвикателство за самия български оперен живот.

И в тази своя постановка режисьорът Пламен Карталов е избрал един естетизиран минимализъм, който е много адекватен на духа на вагнеровата партитура. А режисьорската му концепция въплащава темата за духовната чистота, която е център на сюжета.

Пламен Карталов: Аз бих поканил публиката като едно чисто отиване за служене в един храм - храм на духа, храм на душата. Това го има и публиката трябва да го усети.

Премиерните спектакли са на всички четни дати през следващата седмица. Дано този избор донесе успех на артистите, избрали да се потопят в космоса Вагнер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш лекар е стрелецът в Ню Йорк от вчера
Бивш лекар е стрелецът в Ню Йорк от вчера
Велошествие и първо велокино в София
Велошествие и първо велокино в София