НОВИНИ

Премиерите на 16 европейски страни и Китай заседават в Дубровник

Премиерите на 16 страни от Централна и Източна Европа и Китай заседават в хърватския град Дубровник. По обяд започна Пленарната сесия на Осмата среща във формат 16+1. Българският премиер Бойко Борисов ще подпише Споразумение за откриването на Глобален център за сътрудничество с Китай в България.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Владимир Богдански
12:05, 12.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Шест споразумения ще бъдат подписани между Китай и страните от региона: в сферата на туризма, транспорта, строителството и възобновяемите енергийни източници.

България е представена от премиера Бойко Борисов, който ще подпише договор за откриването на Глобален център за сътрудничество ЕС-Китай. Центърът ще бъде позициониран в София, като създаването му беше договорено миналата година на форума в София.

България и Китай се очаква да подпишат Договор за строителството на логистичен център край Варна, откъдето китайските стоки да бъдат преразпределяни за Европа, и обратно. Ще бъде подписано и споразумение за увеличаване на износа на българска земеделска продукция.

Премиерът Борисов и китайският му колега Ли Къцян вече говориха за възможността Китай да участва в строителството на АЕЦ "Белене". Китайската страна може да участва в строителството само при предоставени от българска страна държавни гаранции.

;

Пленарната сесия на 16-те държавни и правителствени ръководители започва в този момент. Домакин на Срещата е хърватският премиер Андрей Пленкович, гост - китайският премиер Ли Къцян. Китай все по-динамично разширява икономическата си експанзия в региона, като само за последните 10 години е инвестирал над 12 млрд. евро в страните от Централна и Източна Европа, 6 млрд. - в страните от Западните Балкани. Най-много китайски инвестиции има в Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Паралелно с Пленарната сесия на премиерата на 16-те страни ще се проведе и европейско-китайски бизнес форум с участието на над 600 компании от двете страни.

Китай е вторият по големина търговски партньор на ЕС. Дневно двете страни имат стокооборот от 1 млрд. Само преди дни ЕС и Китай постигнаха договореност за облекчени търговски и инвестиционни условия, с което ще бъде сложен край на, както се нарича, "играта на една врата".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 души са арестувани след снощните протести в Габрово
9 души са арестувани след снощните протести в Габрово
Гражданско неподчинение срещу военния съвет в Судан
Гражданско неподчинение срещу военния съвет в Судан