НОВИНИ

Премиерът Борисов в предаването "Денят започва"

За компромисите по Изборния кодекс;За политическите коалиции - "Има друга политическа среда";За кандидат-президентите на ГЕРБ;За корупцията; За добива на природен газ в Черно море и отношенията с Русия;Кой буни Балканите;За икономиката и социалната политика;За здравеопазването. На финала - нещо лично... за празника, семейството и живота >>> във видеото на края...

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 29.04.2016
Чете се за: 05:50 мин.
У нас

Запитан за цената на компромиса във вторник за изборния кодекс, премиерът изложи позициите на ГЕРБ и накрая обобщи:

- Що се касае до тази седмица - имаше една постановка "много шум за нищо"(...) Ако трябва да обобщим: цялата тази какофония, която се създаде - на практика имаме задължително гласуване, което никак не е задължително,референдумите си останаха по старому така както си бяха, секциите са си по старому. Квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати.


За политическите коалиции:

- Вчера (28 април - бел.ред) отново блесна истината, която винаги сам казвал, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа, - каза лидерът на ГЕРБ. - И вчера беше вододел с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история - БСП, ДПС, някои от другите партии - това е бъдещото коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ - уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ. (...) От вчера започна започна изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това е - повтарям, БСП, ДПС и ДСБ.

ДПС рязко ще завие към БСП и, "разбира се, с много удобния партньор ДСБ", прогнозира Борисов.

- Защото с такъв "партньор" на ГЕРБ в управлението като коалиционен партньор в Реформаторския блок, на нас не ни трябват врагове, - каза лидерът на партия ГЕРБ. - Но, вече така обединени, са сериозен противник и аз се отнасям с голям респект и уважение към тези партии защото заедно вече са сериозен субект. И като им се помогне малко отвън, мисля, че ГЕРБ, Патриотите и тази част от Реформаторския блок, която имат министри - Ненчев, Лукарски, Кунева, Москов, трябва действително да сме готови за сериозна битка. От вчера вече има друга политическа среда.

Надявам се АБВ да останат стабилни защото с вицепремиера Калфин работим добре, допълни премиерът. Аз повече се надявам в подкрепата на вицепремиера Калфин, подчерта Борисов.

Запитан кои от партиите в парламента искат избори, Борисов каза: Никой не иска - просто дразнят. Той обобщи че няма задкулисни договорки.


За президента

За дебатите през седмицата премиерът каза: положих всички усилия при президента да не отиде тема, по която той да налага вето.

- На него му стига в този мандат, че два пъти прави служебни правителства. Сиреч, партиите се издънихме достатъчно при неговия мандат да се налага два пъти да бъде и премиер на практика... Така че трябва да му се отдаде заслуженото...

По идеята за предсрочни избори премиерът каза, че "това са безотговорни хора". Той допълни, че в България има вече такава професия - "протестиращи".


Вижте във видеото репортаж от интервюто!

;

За кандидат-президента от ГЕРБ:

Кметовете на София и Бургас няма да се кандидатират, каза лидерът на ГЕРБ:

- И тука, между другото, понеже виждам една яростна атака срещу Фандъкова и Митко Николов - те няма да са кандидати за президент от ГЕРБ(...) И понеже и двамата са много интелигентни хора, много възпитани хора, много работливи, много прагматични(...) но просто с такава ярост... защото и двамата могат да станат президенти, посочим ли ги - ще станат! Защото имат такова одобрение! Защо няма да ги посочим? - Защото това са изключително прагматични хора! Няма да е и Томислав Дончев. Защо няма да е Томислав Дончев? Защото не стига, че усвоихме 99.9 % на еврофондовете, но в Брюксел няма пари. Брюксел се тресе от конфликтите, които има между отделните държави.

Заради кризата в Брюксел Томислав Дончев ще е по-полезен в правителството, допълни Борисов. Той не се ангажира с мнение, дали Плевнелиев, Калфин и Кристалина Георгиева ще са кандидати за президент от ГЕРБ, но по-късно допълни, че очаква яростна атака към тях. В същото време подчерта, че иска да си остави кметовете да работят спокойно.


За корупцията:

- Ще има и осъдени със сигурност, - каза Бойко Борисов. - За мен по-важна превенцията когато всеки знае, че ако бъде засечен в такава схема си отива или получава най-тежките наказания (...) Тук трябва да се намери много правилния вододел. Да не стане като в Румъния - със страха да не сгрешиш да парализираш работата на държавата.

Над 20 000 на година са обществените поръчки, припомни премиерът.

- Мисля, че първата година действително малко я пропиляхме защото живеех в доста заблуди, че моите партньори имат искрени намерения. А всъщност не са били такива. Но мисля, че в последните няколко месеца и правителството, и партията, и институциите започват да набират кондиция и форма и мисля, че това е за добро.

Към 2 милиарда, 340 милиона са събрани повече от началото на годината, допълни по-нататък в разговора премиерът и уточни, че наред с данъците тези пари идват от битката с корупцията и контрабандата и сивия сектор, който излиза на светло защото не работят схемите.

;

За добива на природен газ в Черно море и отношенията с Русия:

Очаквах още първата седмица (след началото на проучванията от България за природен газ в Черно море - бел. ред.) да ме започнат с компромати, но вече две седмици няма нищо, каза премиерът, а на въпроса какво изнервя Москва отговори:

- Изнервя ги това, че България ще се диверсифицира. И не на думи, а на дела. И ако си имаме на нашето море газ, естествено, че (...) няма кой да ни спира кранчето преди всичко...

Той допълни, че при социализма е тръгнало проучване, но е спряно.

- Защо обаче на заседанието на правителството във втория Ви мандат когато взимате решението за възстановяването на проучванията казвате на колегите си, че сега "ще направят всичко за да Ви свалят"? - прочете водещият цитат от документа.

- Е, продължавам да го твърдя...

- Кой ще го направи?

- Ами това са около 5 милиарда долара всяка година плащания. България! Най-скъпата цена... като най-близки хора. Но аз не искам да влизам и да считаме, че ... техният интерес е такъв, на Москва, свързан с газа, нашият интерес е да си добиваме наш. Имаме общ интерес в туризма. Благодарен съм им, че отново върнаха туристите. Имаме общ интерес в транзита (на природен газ - бел.ред.). Ще им съдействаме максимално ако България с газовия хъб бъде одобрена от ЕК. Сиреч, не виждам защо трябва да ни мразят.

- А защо не се разберете с Путин, така да се каже, "по мъжки".

-Е, ние сме се разбрали... Българският интерес в случая, и той прекрасно знае, ние сме си говорили, аз му казах, че това ще го правя. Не можеш да си имаш в двора чешма, а да ходиш да си доставяш, примерно, от друго място. И нека да не пророкуваме, но аз мисля, че три от най-големите компании са - Тотал, О еМ Ви и Репсол, както и на другото ни находище пък е Шел, харчат по 220 000 евро на ден наем, ще знаят какво търсят и ще излезе.

Запитан за отказа на САЩ за добив на шистов газ не е ли прекалено голям риск, министър-председателят каза:

- Риск е и затова аз много очаквах, че поне "евроатлантическите" партньори от ДСБ ще стоят поне заради геополитичеките интереси на България твърдо зад нас. За съжаление аз по тази тема по-мога да се разбера с БСП и ДПС да защитим нещо отколкото с тях.


Кой буни Балканите?

- Това са интереси, - каза премиерът. - Дали ще дойде газ по южния газов коридор, дали ще дойде от север през "Южен поток" или нещо подобно. Това са геостратегически интереси на огромни компании, на големите държави. ... Няма шанс за Южния газов коридор без съгласието на Русия. Затова аз считам, че в един момент Щатите и Русия ще се разберат. До президентските избори в Щатите това напрежение ще го има. След това те трябва да отпушат света да живее по-спокойно.

;

За икономиката и социалната политика:

Ръстът в момента е между 2.7 и 3 процента и хората усещат това, каза премиерът.

- Над 220 милиона допълнително към пенсионерите сме пратили за тази година и половина. Това са много пари! 150 милиона повече за учителски заплати. 20 милиона повече за "Бърза помощ". Сто и колко милиона за тютюнопроизводителите - дотации. Над 200 милиона в земеделието - допълнителни, сега, за да спасим животните и понеже вече тече и ваксинацията. 27 милиона в сряда пратихме там.

В много фирми вече се взимат добри заплати, допълни премиерът. И всеки, който се учи, всеки, който полага усилия и се усъвършенства и квалифицира, със сигурност има работа, със сигурност намира добре платена работа. той обаче посочи:

- В същото време ние водим абсурдна социална политика. непрекъснато се изливат милиарди в хора, които не искат нито да се учат, нито да се квалифицират, нито да се образоват, нито да положат какъвто и да е труд

- Как трябва да се обърне този тренд?

- Ами трудно е да се обърне този тренд защото всяка една рестриктивна мярка много лесно би могла да се превърне в проблем за правата на хората, на... И затова никое правителство не се наема да свърши тази работа. Казвам го като огромна критика и към мен защото проблемът е видим.


За здравеопазването:

Там има огромни пари. Повече от 3.5 милиарда отиват в здравеопазването, но колкото повече се дават толкова повече здравеопазването затъва в дългове, посочи премиерът.

- И затова аз много се надявам, че министър Москов държи здраво там нещата - и в болниците, и в Касата. Според мен, той заслужава поздравления и за намаляване и на цената на лекарствата - в смисъл, връщането на пари в бюджета от фармацевтичните компании.

В средата на май е организирано 7 държави да подпишат договор и да пазаруват лекарствата заедно като един субект и това ще свали цената на лекарствата. И още:

- Миналата година направихме така, че най-големите турски болници се преместват в България. Досега българите ходеха да се лекуват в Турция. Сега с апаратурата, с ремонтите, с това, което направихме в здравеопазването най-големите турски болници се преместват в България за да могат да продължат да са конкурентноспособни. Защото вече българите - като тука е по-добрата апаратура и по-добрите специалисти, защо да ходят в Истанбул? И затов адойде най-голямата турска болница в "Токуда".

- В същото време медицински сестри и лекари отиват да работят в Германия...

- Защото качествено ги обучават в Медицинска академия. Защото държавата е изключително либерална и българският народ - толерантен. Защото 6 години не само учи безплатно, ами и стипендии му се дават и всичките условия на най-добри преподаватели - такива, че след това да стане веднага добре дошъл в Германия или Австрия без да остави един лев в държавата за това обучение. (...) До 1989 година три години задължително отиваха на село лекари. Сега вместо да са три години задължително в провинцията или там, където няма такова добро обслужване отиват в чужбина. Виждате ли колко се е променила България в толерантността...


На финала - нещо лично... за празника, семейството и живота >>> във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Борисов: Не е честно ПП-ДБ да питат само за Митов, а да мълчат за техните министри в кабинета
Борисов: Не е честно ПП-ДБ да питат само за Митов, а да мълчат за техните министри в кабинета
10:28, 19.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
30% увеличение на заплатите на военните одобри единодушно НС
30% увеличение на заплатите на военните одобри единодушно НС
10:00, 19.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Росен Желязков: Корнелия Нинова по всяко време може всичко, защото е Корнелия Нинова
Росен Желязков: Корнелия Нинова по всяко време може всичко, защото е Корнелия Нинова
09:45, 19.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Главчев след срещата с президента: Диалогът продължава
Главчев след срещата с президента: Диалогът продължава
09:39, 19.04.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Балабанов към Рашков: Няма да ти се размине
Балабанов към Рашков: Няма да ти се размине
09:23, 19.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Нинова: Искаме оставката на Росен Желязков
Нинова: Искаме оставката на Росен Желязков
09:18, 19.04.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Димитър Главчев е на среща при президента
Димитър Главчев е на среща при президента
09:07, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
"Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции, смята Тихомир Безлов
"Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции, смята Тихомир Безлов
08:40, 19.04.2024
Чете се за: 05:15 мин.
Денонощна акция на МВР по пътищата на страната
Денонощна акция на МВР по пътищата на страната
08:38, 19.04.2024
Чете се за: 00:55 мин.
МС: Към момента няма пряка военна опасност за страната ни
МС: Към момента няма пряка военна опасност за страната ни
08:31, 19.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Как ще почиваме през май?
Как ще почиваме през май?
07:55, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
Парламентът да осигури по-високи заплати на медицинските сестри, призова доц. Боряна Аврамова
Парламентът да осигури по-високи заплати на медицинските сестри, призова доц. Боряна Аврамова
07:40, 19.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Спешно чистят шахтите в Пловдив
Спешно чистят шахтите в Пловдив
Населението на Пловдив се увеличава
Населението на Пловдив се увеличава