НОВИНИ

Премиерът Борисов е на посещение в Мароко

В Кралство Мароко, където е на официална визита, премиерът Бойко Борисов заяви пред своя марокански колега Саад Ел Отмани, че страната му е перспективен външнотърговски партньор за България. Министър-председателят на кралството пък подчерта, че Мароко приема България като важен посредник в отношенията Мароко-ЕС и благодари за активната ни подкрепа в тази посока. Заедно с Бойко Борисов в Рабат са и вицепремиерът Екатерина Захариева, както и социалният и икономически министър Бисер Петков и Емил Караниколов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:03, 29.11.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Това е първа официална визита на български министър-председател от 13 години насам след последното посещение на Симеон Сакскобурготски през 2005 г. В Рабат Бойко Борисов бе официално посрещнат от министър-председателя на Кралството Саад Еддин Ел Отмани. Новите възможности за сътрудничество в сигурността, търговско-икономическите отношения и инвестициите бяха сред акцентите в разговора на 4 очи между двамата премиери. Тази визита на премиера Борисов, по думите на неговия марокански колега, ще даде силен тласък на икономическите отношения и ще има важно значение за активизиране на политическия диалог на най-високо равнище.

Дългогодишни традиции свързват българския строителен бранш с Мароко в миналото. И до днес представители на тези компании строят магистрали и пътища, болници, училища и летища тук. Представители на българския бизнес, които пътуваха с правителствената делегация, отпътуваха по-късно за Казабланка, където ще участват в двустранен бизнес форум.

;

По-късно днес Бойко Борисов поднесе венец и се поклони пред мавзолея на Мохамед V.

При строежа на мавзолея са вложени 14 тона злато, той е строен 9 години и e една от най-големите забележителности тук, но в същото време емблематично и свято място за Рабат. Той е последен дом на Крал Мохамед V и неговите двама синове. По-късно премиерът ще изнесе лекция за ролята на България за европерспективата на Западните Балкани, в рамките на първото ни европредседателство.

Утре са официалните срещи на двете правителствени делегации както и изявленията на двамата премиери за медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се отрази новата европейска политика на българския въгледобив?
Как ще се отрази новата европейска политика на българския въгледобив?
Етнически българин е сред задържаните от Русия украински моряци
Етнически българин е сред задържаните от Русия украински моряци