НОВИНИ

Премиерът Борисов и турският енергиен министър откриха нов транзитен газопровод

Премиерът Бойко Борисов и турският енергиен министър Фатих Дьонмез пуснаха в експлоатация нова отсечка от газовата транзитна тръба между България и Турция. Участъкът е дълъг близо 20 км и свързва компресорната станция край село Лозенец с очистителното съоръжение Недялско.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Оператор: Станислав Ангелов
15:48, 03.08.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Благодарение на новата тръба капацитетът на транзитния газопровод се увеличава с 1,7 млрд куб. м газ годишно. Освен това движението на синьото гориво може да е двупосочно - не само от България към Турция, но и обратно.

Това е важно за страната ни, тъй като нееднократно Русия предупреждава, че ще смени основните си газови трасета през Украйна, Молдова, Румъния и България с Турция.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Преди няколко години, ако си спомняте в Анкара при посещение на президента Путин, казаха, че България ще загуби всичко. Ние обаче останахме верни приятели и партньори в най-трудни времена за Турция. Тиха, умерена, приятелска, добронамерена дипломация, накрая президента Ердоган каза: "През България ще минава всичко!". След това се замисли и каза: "Без мигрантите!".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храна за душата - новият кулинарен проект на Бързо, лесно, вкусно по БНТ1
"Храна за душата" - новият кулинарен проект на "Бързо, лесно, вкусно" по БНТ1
Пейко Янков е общинският съветник от Несебър, обявен за общодържавно издирване
Пейко Янков е общинският съветник от Несебър, обявен за общодържавно издирване