НОВИНИ

Премиерът Борисов: Има голям интерес към вътрешната ни политика

Премиерът Бойко Борисов определи като несправедливо и глупаво да се говори, че България е подвластна на една или друга политика на Русия, само защото води балансирана политика.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:23, 30.12.2015
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Що се отнася до отношенията ни с Турция премиерът посочи, че външната политика между двете страни се води на ниво правителство, на ниво външни министри, премиери и президенти. Пред журналисти Борисов отбеляза, че "заигравката" на Турция с "Голямата мечка" е донесла някои несгоди след това на турската страна.

Според премиера Борисов през последните дни има голям интерес към нашата вътрешна политика, да се създаде възможност да ѝ се влияе от страна на Турция.

Бойко Борисов - министър-председател: "Съвестта ми е чиста, защото на Ахмет аз му казах всичко и когато беше в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра и вицепремиерът им и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха. Защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава, на частно посещение всеки може да дойде, но това би било много лош знак и би се разчело много лошо от правителството и българите като цяло като народ".

Премиерът подчерта, че Турция ни помага с бежанската криза. Но има много теми, по които двете страни не са се разбирали.


;

Една от тях е когато „Южен поток" се прекръсти на „Турски поток" и заобиколи България, но тогава нашата страна не реагирала публично.

С големи последици за България е и ембаргото за Русия и контраембаргото към България,което ни струва над 300 млн. лв. загуби.

Бойко Борисов: "Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция, те направиха милиарди обороти от този туризъм за сметка на българския, аз пак си мълчах. И сега някой да казва, защото водим една балансирана политика, искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 източника на газ да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, не само голяма глупост, но и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време".

Премиерът Борисов се надява България и Турция да работят солидарно като натовски държави и да не си прехвърлят проблеми една на друга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без камиони по основните пътища и за Нова година
Без камиони по основните пътища и за Нова година
Премиера на филма #Открий надеждата
Премиера на филма "#Открий надеждата"