НОВИНИ

Премиерът Борисов коментира шпионския скандал

Премиерът Бойко Борисов коментира днес в Министерския съвет състава на новата Европейска комисия и шпионския скандал от последните дни.Вижте и още в прякото включване на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
10:38, 11.09.2019
Чете се за: 02:33 мин.
У нас
За "шпионския" скандал:

Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето МВнР реагира, както и в Унгария. Не виждам основание да се свързва едното и другото. Второ, когато руски олигарси - Чорни, Ершов, са опитвали да правят проекти у нас с ВКП, нашите служби работят по тази тема заедно с партньорски други служби и го прави прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес се движи на база следствието, което тече.

Ние с нашия кмет в Казанлък сме участвали на "Копринка" в мероприятията, Краси Велчев е председател на Комисията за българо-руско сътрудничество. И нещо повече, вчера приключиха преговорите, но ще изчакаме да приключи целият процес, ще коментираме договорите на 17 септември.
НПО-та, едните подкрепят религията, други културата, трети обичат Русия, Америка, Европа, но нашата геостратегическа ориентация, много преди ГЕРб да го има, само ВМРО го е имало преди това, сме приели пътя ЕС-НАТО. Ако знаех, че такава злоба ще предизвика купуването на Ф-16, а не Грипен, сигурно нямаше да се занимавам изобщо. Но геостратегическото партньорство и идеята да вземем най-добрия самолет за българската армия, затова сме го направили. Няма нито 1 перо и направление, в което работят министрите на този кабинет, да е по-слабо, за да се каже провал.
Вдигаме доходите с 10%, превъоръжаваме армията, разкриваме всички убийства. Милиард за образователна инфраструктура се даде, борбата с контрабандата, корупцията, колко задържани олигарси. БВП никога тази държава не е имала по-голям, че нямало инвестиции. Ние през ден откриваме заводи. Износът ни е по-голям към Германия. Най-голямата компания в Европа ни остави последни с Турция да се съревноваваме. Над 240 завода има само в автомобилната индустрия, рекордно ниска безработица. 31 млрд. спестявания. Петък - магистралите отесняват. Телевизиите го дават. Отесняха магистралите. От това, че строим "Хемус" ли, в кой сектор, или ще отвоюват кое?
Аз отвоювах от Вълка чистотата в София. Станишев ми правеше кризите с боклука. По-чисто е от Берлин. Нищо против нямаме хората, които обичат Русия, аз съм бил в Кремъл и в Белия дам, има други за 3 години нито на едното, нито на другото.
Така че това ми е коментарът по темата. Това, че някой си е правил срещи, си е негова работа, не се бъркам. Че има събори и хората пеят руски песни, е тяхно право. Толерирали сме го, а не сме го саботирали. Това, че с партньорските служби работим и прокуратурата по различни хора и процеси, така беше и с Майкъл Чорни и Денис Ершов, и проектът е бил същият - телевизия, голяма, телеком и... Това е. Не срещу Русия и хората, които ги харесват, това си е тяхно право. Има бивши шефове на служби, които казват, че нашата дейност... Дето се вика - за това ни беше услуга.
Съставът на Европейската комисия:
Опонентите нямат политически опит. Когато се сглобяваше, колко са мъже и жени, при такъв Европейски парламент трябваше да се договорят много постове, включително председател на ЕЦБ. В такива преговори опитът изисква да бъдеш търпелив и мълчалив и да говориш, когато всичко е договорено. България беше оценена като държава, която винаги е имала добро образование, култура и спорт като Джон Атанасов.
На България беше даден ресор, който е първа точка в програмата ни и в Европа: да се даде шанс на младите хора, за да са конкурентоспособни на САЩ, Китай, в този ресор е и програмата "Еразъм" - университети, институти. С две дирекции и 100 млрд. евро бюджет.
Трето - сутринта разбрах, че преди сме имали заместник-председател на ЕК, нашето предно правителство излъчи такъв комисар, но когато договаряхме всичките постове и затова казах, че трябва да бъдем мълчаливи, ние договаряхме и поста на МВФ с 1000 млрд. долара бюджет, където трябва да се договори представител на българското правителство - Влади Горанов я движеше. Трябваше да се преборим с конкурентите Германия и Холандия и Великобритания. Ние надделяхме в Европа на база на тези консултации. САЩ застанаха зад нас, Русия, Китай, арабските страни, Африка, Индия остана. Промени се. Знаете ли как се променят правила за избор на шеф на МВФ?
И когато трябваше да избираме, външният министър на Европа можеше да е наш, но разликата с шеф на МВФ е 1000 млрд. долара и възможност за работа в целия свят. В същото време за нашето правителство вай-важното е образованието на младите хора. И сме на една крачка да завършим.
Липсата на опит на младостта на нашите политически опоненти и злобата, физиономиите им излъчват злоба, насичат думите в изказванията си, нервността им избива. Така че всички български институции, университети, академии да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионалният исторически музей показва макети на първите трамваи
Регионалният исторически музей показва макети на първите трамваи
Започва новото предаване на БНТ за икономика и финанси
Започва новото предаване на БНТ за икономика и финанси