НОВИНИ

Борисов в Талин: България заслужава да бъде в "чакалнята" за еврозоната

България ще работи за постигане на градивни компромиси по всички важни теми за Европейския съюз и ще разчита на партньорски диалог с всички държави-членки на Съюза по време на българското председателство. Това съобщи в Талин премиерът Бойко Борисов, където участва в среща на върха на ЕС, посветена на високите технологии. Преди началото на форума Бойко Борисов имаше официални срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с премиерите на Италия и Холандия Паоло Джентилиони и Марк Рюте, както и с председателя на ЕК Жан Клод Юнкер с акцент членството ни в Еврозоната и Шенген. Специалните ни пратеници в Талин Ирина Цонева и оператора Илия Иванов разказват.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:43, 29.09.2017
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Фактът, че само на България бяха дадени толкова много двустранни срещи днес премиерът Борисов определи като доказателство за отношението към страната ни.

По време на всичките си разговори с европейските лидери Бойко Борисов заяви, че България не е риск за еврозоната и заслужава да бъде в „чакалнята“, защото отговаря на всички критерии .

Барисов изтъкна добрите ни макроикономически показатели и отбеляза, че 2016 г. е първата фискална година с отчетен излишък след 2008 г. Той посочи също, че страната ни е трета след Естония и Люксембург с най-нисък държавен дълг като относителен дял от БВП. Борисов отбеляза ръста на българската икономика и успешната борба с контрабандата.

Бойко Борисов, министър-председател: Виждате, че нивата на контрабанда в България са най-ниски в Европа и това се отчита. Така че не сме станали идеални, но сме много по-добре от редица от европейските държави.

Доналд Туск каза на Бойко Борисов, че България е лидер и че той лично вижда усилията, които полага като премиер на страната ни. Увери го, че може да разчита на него за всичко както по време на председателството, така и за влизането в „чакалнята“ на Еврозоната.

Членството ни в Шенген и начинът ,по който охраняваме външната за Евросъюза граница бе акцент в разговора на премиера с италианския и холандския му колеги Паоло Джентилионе и Марк Рюте. „България е на прав път“, заяви Рюте пред Борисов и оцени високо успехите на правителството в борбата срещу контрабандата и корупцията.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние винаги много сме се уважавали и разгледахме какво е направено досега. Виждате колко радушна беше срещата и се надявам в следващите месеци да имаме по-голям успех.

По тази тема Борисов каза, че е разговарял и с канцлера Меркел, и с президента Макрон на официалната вечеря за лидерите снощи.

Бойко Борисов, министър-председател: Мисля че нещата вървят добре. Просто трябва да продължим да си вършим работата в България.

Ще работим, за да убедим и Германия, и Холандия, които още се колебаят, че поне по въздух и вода трябва да бъдем приети час по-скоро каза още Борисов. Посочи също, че през май, когато ще покани евролидерите на извънреден съвет у нас за Западните Балкани, специално ще покаже на Рюте границите ни и антиконтрабандния ни център .

;

От Джентилионе Борисов получи много висока оценка за охраната на границите ни. А председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза за пореден път, че страната ни е пример за подражание.

Бойко Борисов, министър-председател: Стабилна финансово, икономически, стабилни граници. Незабавно да бъде приета и в Еврозоната и в Шенген.

Премиерът Борисов не се ангажира с конкретни срокове за приемането ни в чакалнята на Еврозоната и в Шенген и обясни, че ще работи за постигането на консенсус между всички европейски държави.

Бойко Борисов, министър-председател: Лошото е че всички са много спокойни, защото България пази чудесно шенгенските им граници. Ако не ги пазехме, щяха те да ни натискат да влезем в Шенген, за да можем да се оправим. А сега защото сме перфектни и има нулева миграция от България, казват „добре се справяте ама малко ще изчакате“.

Пред БНТ премиерът коментира днес и факта, че неговата позиция за нуждата от обща европейска отбрана, възприемана по думите му като ерес допреди няколко месеца, получава през последните дни и конкретно тук на срещата на върха в Талин активна подкрепа от Франция.

Бойко Борисов, министър-председател: Сега вече президентът на Франция и върховен главнокомандващ на френската армия говори за европейски сили. Усмихнат съм, защото в Европа се разбира, че ако не не пазим сами себе си и не се мобилизираме като обща европейска сила, ще бъдем лесна плячка.

На днешният форум в Талин посветен на бъдещето на високите технологии и дигатилизацията - сфера, в която домакините от Естония са лидер в Евросъюза, българският премиер посочи, че у нас реформите по въвеждането на електронно управление вървят с бързи темпове и се надява резултатите да станат факт в рамките на нашето председателство на Евросъюза догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават полетите над Барселона до 2 октомври заради референдума
Ограничават полетите над Барселона до 2 октомври заради референдума
Македонски театър предложи работа на студенти от Югозападния университет
Македонски театър предложи работа на студенти от Югозападния университет