НОВИНИ

Премиерът Борисов обеща до 2 седмици по-строг контрол по пътищата

До 15 дни първите стъпки за борба срещу войната по пътищата ще бъдат факт, заяви премиерът Бойко Борисов, след като в събота спешно събра министрите си за решаване на проблема. Първите промени са в Наредбата за установяване на алкохол и наркотици в кръвта на шофьори, която има доста пропуски и позволява санкциите на Пътната полиция срещу пияни и дрогирани шофьори масово да падат в съда. До седмица промените ще бъдат предложени за обществено обсъждане, допълни главният секретар на МВР Младен Маринов. Законът за движение по пътищата, променян над 70 пъти, ще бъде разделен на три, обясни и транспортният министър Ивайло Московски.

Александър Марков
от Александър Марков
17:39, 29.05.2017
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Наредба 30 за алкохола и наркотиците в кръвта, която има много пропуски, ще бъде променена до 15 дни, обяви премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: "Пише, че кръвните проби трябва да се взимат от лекар. Всички сме били в болници, знаем, че се взимат от сестри, но това е основание след това да падат в съда маса от... и не по вина на съда, изрично казвам, защото така е записано в закона".

До петък се очаква прокуратурата да даде становище за промените. В списъка с наркотичните вещества не попадат и доста от новите синтетични дроги, които не могат да бъдат установени. Списъкът също ще бъде допълнен.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: "С тази Наредба се надяваме редът за изследване да бъде достатъчно надежден, за да не може при обжалване на съставените актове, те да отпадат в съда".

Очакват се точно разписани правила по какъв метод, при каква температура и как се изследват кръвните проби на шофьорите, така че да няма абсурдни обжалвания на актовете на Пътна полиция.

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи: "Пише, че трябва да се транспортират при температура 4 градуса... - Кръвните проби? - Кръвните проби, а те се транспортират в едни специални хладилни чанти, където температурата е от 4 до 8 градуса. Това също дава основание за отмяна на кръвните проби".

Според експертите, самите глобени трябва да си плащат по 50-60 лева за кръвните изследвания и да се финансират съвременни лаборатории, където да се правят изследванията. Част от мерките срещу войната по пътищата са и да отпаднат знаците за поставените мобилни камери.

Бойко Борисов, министър-председател: "Това е абсолютна глупост табела - има камера, и там всички намаляват, нали карате? Намаляват, минават на камерата и газ, е защо трябва да има табела, нали целта е през целия маршрут да карат така".
Алекси Стратиев, бивш шеф на КАТ: "Премахването на този знак ще накара хората, според мен, а и според всички колеги, да се съобразяват с това, да спазват скоростта, защото няма да знаят кога и къде ще бъдат контролирани".

Предвижда се с 50% от парите от глоби да бъде съживен фонд "Пътна безопасност".

Цветан Цветанов, ГЕРБ: "Идеята е на участъци от 100 км. да има по 3-4 камери минимум, за да може да се осредни скоростта и тогава този тарикатлък, който някой смята, че го прави, повярвайте, че това по никакъв начин не лъжеш контролния орган, а лъжеш самия себе си.

По-строги наказания за нарушителите, разделяне на три на Закона за движение по пътищата и изчистване на дублиращи се функции между КАТ, ДАИ и пътната агенция, предвижда и транспортното министерство.

Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: "Да може на едно превозно средство да му бъде правена пълна проверка при едно спиране, тоест да му могат да му бъдат проверени документи, правоспособност, категория на водача, съответно дали е претоварен автомобила, дали не е, техническо състояние на автомобила и респективно дали са спазени всички изисквания".
Георги Свиленски, БСП лява България, член на Комисията по транспорт: "Законът, такъв какъвто е в момента, е неработещ, тромав, затрупан е с безразборни текстове, които не са подредени, както трябва, затова действително трябва да бъде разделен на два или три отделни закона".

По новите промени работят пет министерства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж от София набира средства за детски празник в квартал Факултета на 1 юни
Мъж от София набира средства за детски празник в квартал "Факултета" на 1 юни
11 жертви от урагана в Москва
11 жертви от урагана в Москва