НОВИНИ

Премиерът Борисов откри ключов за маслодобива проект за над 3 млн. евро

Нов цех за производство на олио беше открит в добричкото село Карапелит. Инвестицията е за над 3 милиона евро и е една от най-големите за последните години в сферата на маслодобива у нас. Премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването, посочи завода като пример за привличане на инвеститори. Той отбеляза, че такива заводи се нуждаят и от магистрали.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
18:00, 21.05.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Заводът в Карапелит произвежда по 3 милиона литра олио годишно, като 80 на сто от продукцията се изнася за страни от Европейския съюз, Китай и Близкия Изток. Новият цех ще удвои капацитета на завода. Разкриват се и сто нови работни места за висококвалифицирани специалисти. Според премиера Борисов това е пример за добра инвестиция.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние строим нови заводи, това е индустриализацията на страната. Има много стройна политика и това, че с идването той започна да благодари, че сме тука, защото и Томислав Дончев, и Владислав Горанов са създали идеални условия за инвеститорите. Всеки ден, виждате, по 1000-2000 работни места се отварят и нови и нови заводи. Все повече се вдигат доходите, заплатите, за да може да си връщаме български работници, които са навън.

Проблем с кадрите има навсякъде, посочиха от завода. Затова вече втора година 20 ученици от училището в Карапелит се подготвят в дуална паралелка за бъдещи технолози в завода. Друг проблем е инфраструктурата. От завода споделиха с премиера, че ако автомагистрала "Хемус" не бъде завършена, бизнесът им замира.

Борисов съобщи, че в момента се проектира участъкът между Търговище и Велико Търново, като финансирането е осигурено изцяло.

Бойко Борисов, министър-председател: Плащаме веднага щом се извърши дейността, така че в рамките на 3 до 4 години най-тежките участъци, имам предвид между Търново и Търговище, има там какво да се прави повече по-тежко е като участък, равните места ще ги изкараме по-бързо, 2022 г. най-късно.

По-късно във Варна премиерът Борисов посети новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски", като гарантира, че след изборите ще бъде обсъдена финансова помощ за довършването му.

Премиерът съобщи още, че за рибарското селище "Карантината" вече са отпуснати над 13 милиона лева и работата по него е започнала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обмислят въвеждането на самолетен способ за борба с градушките
Обмислят въвеждането на самолетен способ за борба с градушките
Градушка с размер на лешник нанесе поражения в Долни Чифлик
Градушка с размер на лешник нанесе поражения в Долни Чифлик