НОВИНИ

Правителството гласува 27 млн. лв. за болницата в Ямбол

Правителството гласува 27 млн. лева. увеличение на капитала на многопрофилната болница в Ямбол. С парите ще бъде построена изцяло нова болница, която ще продължи да обслужва 120 000 души, обяви на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов. Така след 40 години Ямбол ще има ново лечебно заведение.

Александър Марков
от Александър Марков Фокус
10:30, 08.05.2019 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
Бойко Борисов, министър-председател: Когато създавахме правителството и колегата Сидеров от Ямбол го постави като условие пред неговите избиратели, а и ние още от 2013 г. работим по тази тема, така че, надявам се, да го подкрепите това решение, защото сега болницата е на едни павилиони на практика. 40 години от първата копка. От хилядите сгради, започнати и недовършени на времето, но сега параметрите на държавата са по-добри и можем да си позволим.17 павилиона, пази Боже да си беден там, надявам се докрая на годината да сте готови.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че увеличаването на капитала ще стане до 2021 г. чрез издаване на нови акции с парични вноски. Те ще бъдат разпределени както следва: 2019 г.- 8.1 млн., 2020 г. - 13.5 млн. и 2021 г. - 5.4 млн. лева.

Лечебното заведение разполага със структура и дейности, които се предлагат единствено там в Ямболска област - акушерство, съдова хирургия и др. Павилионният тип на лечебното заведение, крайно амортизираният фонд и сложната комуникация между лабораториите затруднява дейността на болницата, обслужваща 120 000 души.

Строителството ще започне още тази година, като се очаква 10-етажният корпус да бъде завършен до 2029 г.

;
Панайот Диманов, лекар, изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол: Започнах през 1979 г., когато беше първата копка на тази болница. Големи благодарности към правителството от мое име и от всички колеги. Вчера се случи чудо, което нашите жители чакат 40 години. Искаме да е за доброто обслужване на пациентите.

Доктор Диманов обеща, че качеството на медицинско обслужване в болницата ще се подобри след построяването на новия болничен комплекс, в който ще има допълнително 250 легла.

Правителството реши да отпусне и 20 млн. лева за закупуване на до 100 училищни автобуса. Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че в момента се проучват нуждите. Намерението е да се купят основно автобуси с повече места.

Целта е да се улесни достъпът до образование на децата и учениците, в чието населено място няма училища. Със средствата ще бъдат подменени част от 860-те училищни автобуса, закупени през 2005-2008 г., които са отпаднали или предстои скоро да отпаднат от транспортните схеми за превоз на ученици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациентски организации заявиха вот на недоверие към здравния министър Ананиев
Пациентски организации заявиха вот на недоверие към здравния министър Ананиев
Адвокат Николай Хаджигенов пое защитата на Десислава Иванчева
Адвокат Николай Хаджигенов пое защитата на Десислава Иванчева