НОВИНИ

Премиерът Борисов предлага Деница Сачева за поста социален министър

Кадрови промени в кабинета. Предложението за нов социален министър е Деница Сачева, обяви премиерът Бойко Борисов. В петък той поиска и прие оставката на досегашния министър Бисер Петков. Борисов съобщи още, че в сряда ще бъде сменен и областният управител на Перник Ирена Соколова заради водната криза в Перник. Премиерът обяви още и, че България е с най-висок кредитен рейтинг на Балканите.

Александър Марков
от Александър Марков Огнян Колчаков
20:01, 01.12.2019
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

Отговорността за правителството и министрите е само и единствено на премиера и с Деница Сачева ще има по-добри резултати в дейността на социалното министерство. Така премиерът аргументира решението си да освободи Петков и да назначи на негово място Деница Сачева.

Сачева е заместник-министър на образованието. В предишното правителство на ГЕРБ тя беше заместник-министър на труда и социалната политика.

Премиерът заяви, че безкрайно много уважава майките на деца с увреждания и напомни, че правителството е отпуснало 150 млн. за тях, но че негово право е да назначава и освобождава министрите. Каза, че се е чул с коалиционните си партньори за това решение, включително първо с Валери Симеонов, и допълни, че с решение на МС в сряда ще бъде освободена и областният управител на Перник Ирена Соколова заради водната криза в града.

Бойко Борисов, министър-председател: Пет пъти досега съм връщал оставката му, но просто и колегите му, неговите министри, не искат да работят повече с него. Отговорността е моя, мисля, че с Деница Сачева ще имаме по-добри резултати, а и съм го консултирал с колегите, с Валери Симеонов първи с него говорихме в петък, казах му за областната на Перник, че в сряда я сменям, така че съм си уведомил партньорите и действаме.
Ако те бяха застанали държавнически да кажат, водата свършва и ние ако сме добри стопани, трябва така да направим, може би нямаше и да загубят изборите. Но затова и кметът си понесе своята оценка на изборите, областният управител, шефът на ВиК-то.

Премиерът обяви, че България е с най-високият кредитен рейтинг на Балканите, като дори надминава и други страни извън региона като Унгария и Русия. Коментира, че това е огромно признание за провежданата финансова и фискална политика на правителството, че продължаваме да се стремим към валутно-обменния механизъм ЕРМ2 и че противно на твърденията на опозицията - не е задължил страната. Напротив - държавният суверенен дълг на България пада на рекордно ниски нива.

;

Кредитният ни рейтинг изпреварва този на Гърция и Турция, България е стабилна макроикономически, банковата система е в изправност и неотклонно вървим към чакалнята за Еврозоната - са изводите на "Standard&Poors", обявени от премиера Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Икономиката расте стабилно. На кой не му е драго да чуе, че икономиката расте стабилно? Какво да го коментираш? И се предвижда ръст 3,6, а през 2020-2022 - 3% ръст, главно заради вътрешното търсене и увеличаването на заплатите.

Три милиарда лева - активи от престъпна дейност, са запорирани, обяви премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: Нетният държавен дълг е с 6% пункта по-нисък отпреди пет години. Е, не беше ли това, когато една г-жа обясняваше, че правителството на Бойко Методиев Борисов, с трите имена ме наричаше, е задължило следващите поколения с дългове. От трибуната на НС. Тази лъжа се разпространи много пъти.

Безработицата, според "Standard&Poors", ще падне през 2019-а до рекордно ниските 4,4%. Има финансови буфери срещу евентуална криза.

Бойко Борисов, министър-председател: Нашите опоненти казват - дайте парите да ги изхарчим веднага, може, за няколко дни ще бъдем много добри. Можем да станем добри за един ден, но няма да сме добри стопани.

Фискалната позиция на България е подобрена заради високата събираемост на данъците.

Бойко Борисов, министър-председател: Затова, когато искаха оставката на Горанов, не я дадох. Затова, когато искаха оставката на НАП, не се съгласих.

Според финансовия министър Владислав Горанов, оценката е отправната точка за началото на дебатите за бюджета тази седмица.

Владислав Горанов, министър на финансите: След голямата криза в резултат на фалита на КТБ ние успяхме не само да възстановим кредитния рейтинг отпреди тази криза, а и да увеличим активите и да допуснем нашите партньори да имат доверие, че можем да се присъединим към ЕРМ2.

Напът за климатичната конференция в Мадрид Бойко Борисов обяви, че българското общество трябва да започне голям дебат - дали, докога и как да запазим въглищните производства, в които са ангажирани 10 000 души, на фона на все по-мащабната климатичната политика на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад: 11 млрд. лв. е стойността на ВиК мрежата в България
Доклад: 11 млрд. лв. е стойността на ВиК мрежата в България
Предупреждение за възможни заледявания по пътищата от утре
Предупреждение за възможни заледявания по пътищата от утре