COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Премиерът Борисов: През 2020 година АМ "Хемус" ще стигне до Плевен

През 2020 г. автомагистрала "Хемус" ще стигне до Плевен. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който направи първа копка на участъка от Плевен до Летница. Отсечката е част от 134-километровия участък Боаза-Русе-Велико Търново, за който държавата отдели милиард и 200 млн. лв.

Александър Марков
от Александър Марков
12:20, 17.05.2019
7219
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

2020 г. година автомагистрала "Хемус" трябва да достигне до пътен възел Плевен-Ловеч, където днес премиерът Бойко Борисов направи инспекция на строителните работи. По думите му и по думите на заместник регионалния министър Николай Нанков, строителството на автомагистралата е облекчено след промяна в закона за държавната собственост, с която се преодоляват обжалвателните процедури. По думите на премиера строителството на АМ "Хемус" ще повиши БВП в района с 10%.

Бойко Борисов, министър-председател: Виждате, всички са ви лъгали за Хемус, а никой не е правил сметка да я прави. Тези градове на север - Севлиево, Габрово, Плевен, чак до Дунава, ще потънат в забрава. Ето, виждате го кво е!

- Какъв ефект очаквате върху развитието на местната икономика?

Бойко Борисов, министър-председател: "Хемус" - минимум 10% ще се вдигне брутният вътрешния продукт, виждате надолу по "Марица", по "Тракия" по "Струма", от инвеститори в момента няма работници. Димитровград, Хасково... събират от по 100 км надолу работници карат сутрин на работа. Защо? Защото има пътища. Така че ако нещо не се обърка, обхода на Ловеч, става добре, ама и за Плевен ще трябва.
Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие: 3 участъка, 6 подучастъка, колегите от "Автомагистрали" са тук, има видим напредък, започнали са да слагат насипите, започват и тук с изваждане на хумоса, така че да сме живи и здрави, 2020 г. до тук ще е магистрала.

В момента активни строителни дейности по АМ "Хемус" има в участъка от Ябланица до Боаза. Процедури и строителство текат и от участъка от Боаза до пътя Русе-Велико Търново. А след това отсъства да бъде построена и финалната отсечка от пътя Русе-Велико Търново до Белкокопитово.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вековен юбилей на УНСС
Вековен юбилей на УНСС
Отвъд границите: Гергана Егова - Динева: Емигрантски неволи
"Отвъд границите": Гергана Егова - Динева: Емигрантски неволи