След по-малко от час официално ще бъде открит участъкът от автомагистралата по Коридор №10 от град Ниш до българската граница. Ще присъства и българският премиер Бойко Борисов. До 1 декември пътуването по трасето ще е безплатно обяви вчера сръбският президент Вучич.

Вижте повече от прякото включване на Ирина Цонева

След по-малко от час при един от последните тунели преди град Ниш ще бъде официалното откриване. Откриване, на което вчера сръбският президент Александър Вучич покани българският премиер Бойко Борисов. Каза, че ще се обърне към него специално на български език и каза, че е горд с това трасе, по което вече от сръбската столица Белград до нашата граница ще се стига за 3 часа.

Новата магистрала ще свързва Ниш, Бела Планка, Пирог, Димитровград и граничен пункт Градина. С пускането на новия участък приключва процесът по изграждането на автомагистралния път от Белград до Калотина.

Идеята на трансграничния коридор е да осигурява освен пътна и железопътна и дигитална свързаност между България и Сърбия. На територията на България остава да бъдат доизградени участъците от Калотина до Драгоман и от Драгоман до Сливница.

По пътя екипът ни видя, че и от нашата страна на магистралата кипи усилено строителство. Предвижда се строителните дейности да завършат до края на 2021 година.