COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Премиерът Борисов се срещна с емира на Дубай

Втори ден от официалната визита на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски емирства. Премиерът се срещна с емира на Дубай и министър-председател шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество в ключови сфери, а емирът се поинтересува от българското коневъдство.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Илия Иванов
18:53, 22.10.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света

По време на срещата в търговския и финансов център не само на Обединените арабски емирства, но и на Близкия Изток въобще - Дубай, двамата премиери обсъдиха теми от общ интерес: развитието на политическия диалог между България и федералната монархия, както и по-интензивно сътрудничество в икономиката, инвестициите, отбраната, борбата с тероризма, иновациите и технологиите. Преди срещата с емира на Дубай, премиерът Борисов посети и Центъра за операции на полицията, където му беше направена презентация на автомобилите и техниката, с която разполага Центърът. По време на срещата с емира на Дубай шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум премиерът Борисов заяви, че България държи на приятелските връзки с ОАЕ и желае да ги развива. Той изтъкна, че най-голямата българска общност живее и работи в Дубай и че емиратските инвеститори са добре дошли у нас.

Бойко Борисов, премиер на България: Темата за моста за сътрудничество в сферата на образованието, високите технологии, той я засегна, но и премиерът я прегърна изключително силно като идея. Дълго говорихме с шейха по темата за прехраната, за тези хъбове, депа, които предлагам да направим и в България, и на Балканите, за да се инвестира в консервната промишленост, полуфабрикати. Доста теми, по които сме си дали много кратки срокове и с шейха се разбрахме да опитаме до Нова година да подпишем и едно подобно рамково споразумение за стратегическо сътрудничество.
Ахмад бин Абдула Ал Фаласи, министър на висшето образование на ОАЕ: Премиерът ви предложи да се свържем с вашия министър на образованието, за да установим контакти и да започнем още по-тясно сътрудничество по студентските програми и обмен между университетите ни, защото именно хората са в основата на всяко сътрудничество. Нашият министър на икономиката ще доведе официална делегация в България.

В късния следобед от федералната монархия премиерът Борисов и водената от него делегация, в чийто състав са и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и финансовият министър Владислав Горанов, отпътува за Кайро. Там в рамките на утрешния ден Борисов ще се срещне с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. Срещата им беше договорена в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Софийският университет отне почетно звание на 4 души, свързани с нацисткия режим през Втората световна война
Софийският университет отне почетно звание на 4 души, свързани с нацисткия режим през Втората световна война
Дечо Дечев за проектобюджета за НЗОК: Пробойните в Касата ще намалеят драстично
Дечо Дечев за проектобюджета за НЗОК: Пробойните в Касата ще намалеят драстично