НОВИНИ

Премиерът Борисов се срещна с министър-председателя на провинция Долна Австрия

"Не си представям по-добри приятелски отношения между Долна Австрия и България". Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер, съобщиха от правителствената пресслужба.

премиерът борисов срещна министър председателя провинция долна австрия
bnt avatar logo
от БНТ
11:18, 12.09.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

„България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила“, изтъкна Борисов.

Той подчерта отличните си отношения с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц и огромния обем работа, свършен по време на председателствата и на двете страни на Съвета на ЕС. „Имаме много идеи, които обсъдихме сега във връзка с бъдещето на Западните Балкани и на региона“, добави Борисов.

По време на срещата си с Йоханна Микл-Лайтнер, Борисов отбеляза, че доброто партньорство с Долна Австрия е пример за насърчаване на по-тясно регионално сътрудничество между градове, общини и компании.

Борисов акцентира върху интереса на страната ни от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност. Според българския министър-председател конкретни резултати може да даде сътрудничеството в областта на цифровизацията на икономиката, внедряването на иновации и информационните технологии.

Друга сфера с потенциал за взаимодействие е производството на резервни части и компоненти за водещи световни производители на автомобили и предприятия в сферата на услугите със значителна добавена стойност.

Борисов добави, че страната ни изключително цени австрийския опит, който е много полезен при утвърждаването на дуалната система на професионално образование в България.

Премиерът отбеляза конструктивното сътрудничество с Австрия и близките позиции по важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз като европейската перспектива на Западните Балкани, миграцията, сигурността, Дунавската стратегия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушването на Иван Гешев за главен прокурор ще е на 24 октомври
Изслушването на Иван Гешев за главен прокурор ще е на 24 октомври
14 български предприятия изнасят млечни продукти за Китай
14 български предприятия изнасят млечни продукти за Китай