НОВИНИ

Премиерът Борисов се срещна с Тереза Мей

Много конкретни въпроси, свързани с българите във Великобритания обсъдиха премиерът Бойко Борисов с британския министър-председател Тереза Мей в Лондон. Двамата обсъдиха двустранните отношения и теми от световния дневен ред. Тереза Мей прие поканата да посети България през месец май догодина.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:12, 11.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Лондон посрещна премиера Бойко Борисов с традиционното си дъждовно време. Както стана ясно от думите му след срещата, обаче, слънцето в отношенията между България и Великобритания ще продължи да грее и след раздялата на Лондон с Брюксел. Тази среща между Борисов и Мей издва няколко дни, склед като британсикят премиер и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер си стиснаха ръцете за преговорите по Брекзит. От тях зависи бъдещето на доста голямата българска общност във Великобритания.

Желанието на нашата страна е условията за нашите сънародници да не се променят и след Брекзит.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ще започнем с това, което интересува нас, българите - правата на българите, така че по никакъв начин Брекзит да не им повлияе. Нашата подкрепа като председателство ще преминава и през тези реципрочни неща. Другото е българските училища в България да имат и матури на български език. Имам писмо от тези училища и го предоставих [на премиера Мей].

Тереза Мей каза на българския премиер, че очаква с нетърпение да чуе приоритетите на българското европредседателство, което започва след броени дни. Бойко Борисов я информира за целите на българското правителство, свързани с европейското бъдеще на Западните Балкани, желанието на всички балкански лидери да има транспортна и дигитална свързаност и час по-скоро да се намалят таксите за роуминг за страните, които не са членки на ЕС.

Двамата разговаряха по широк кръг въпроси, свързани както с двустранните отношения и засилването на сътрудничеството между България и Великобритания в сферата на сигурността, така и в борбата с мигрантската криза. Тема беше и изказването на американския президент Тръмп, с което призна Ерусалим за столица на Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС няма да признае Ерусалим за столица единствено на Израел
ЕС няма да признае Ерусалим за столица единствено на Израел
Без проект за Концертна зала няма ремонт
Без проект за Концертна зала няма ремонт