НОВИНИ

Премиерът Борисов: Защитавам България и го правя по най-добрия начин

На откриването на северната тангента на околовръстното шосе на София премиерът Бойко Борисов отговори на въпроси на журналисти по отношенията между България и Турция.

Александър Марков
от Александър Марков
15:05, 30.12.2015
Чете се за: 03:10 мин.
У нас

В отговор на въпрос дали има заплаха за националната сигурност заради случващото се в ДПС, премиерът Бойко Борисов каза:

- По принцип, многократно, даже някои от мойте приятели и колеги от РБ, визирам примерно колегата Атанасов, е казвал, че страховете ми са неоснователни. Вие видяхте само за няколко дена каква буря се разрази и всъщност много маски паднаха, че действително има интерес към нашата вътрешна политика да има възможност да й се влияе от страна на Турция. Съвестта ми е чиста, защото аз на Ахмед (Давутоглу) му казах всичко. И когато беше в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра, и вицепремиерът им, и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха. Защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава. На честно посещение всеки може да дойде. Но това би бил много лош знак и би се разчело лошо от правителството и българите като цяло като народ. Външната политика между двете държави - Турция и България, се води на ниво правителство, ниво премиери, разбира се, и президент. Мисля, че към момента, когато те са ни помагали в бежанската криза, аз на висок глас съм им изказвал своята благодарност. Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали, и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят. И то им се върна. Защото, когато те взеха двата реактора от Белене и решиха да ги строят в Турция, това беше индиректен удар срещу България. Когато "Южен поток" се прекръсти на "турски" и тръгна да обикаля през Гърция и Македония, България, и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на една страна, за сметка на България. Но пак не реагирах. Публично. Правя го сега. Защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни, едни - на Турция, едни - на Русия, и на който и да било. Когато ние спазвахме европейското ембарго за Русия, за около 10 млрд. евро им беше оборотът на зеленчуци, плодове, хранителни стоки. За сметка на нашите производители, които над 300 млн. в момента са загубите от ембаргото ни към Русия и контраембаргото, руското, към България. Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка и да отидат в Турция, те правиха милиарди обороти от този туризъм, за сметка на българския. Аз пак си мълчах. И сега някой да казва, че ние, защото водим една балансирана политика, искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 източника на газ, 5 дори да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само неверно, не само голяма глупост, а и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време. Така че тяхната заигравка, нека да я наречем, с голямата мечка им донесе и някои несгоди след това. Така че аз се надявам с турското правителство да продължим да работим добре, солидарно, като НАТО-вски държави. И да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не ги искаме, нито те, нито ние.

;

Запитан за престоя на Лютви Местан в турското посолство, Борисов отговори:

- Вижте, аз познавам много депутати, от много партии, които много често имат огромен престой в много посолства.

- В контекста Местан да си гарантира сигурността?

- Не съм говорил с него. Той има охрана от Националната служба, която не е по-малка от мойта. Така че не знам от какво се притеснява. Много хора, много министри, разбирате ли... В ежедневните си контакти посланици идват при нас, ние ходим в посолства. Сега, аз не ходя, но даже и на националните им празници не ходя, ако сте забелязали. Но с министрите и депутатите много често се срещат в посолствата. Така че след това какво обяснение всеки ще даде, си е негова работа.

;

Относно опитите на Турция за влияние в България, премиерът Борисов каза:

- Ами те са очевидни. Ако изведнъж посланик с всичките му генерални консулства тук, в България, тръгне в една партия каквато е, и то опозиционна, каквато е ДПС, да се дават оценки и да се обяснява колко е важен един или друг лидер, мисля, че това е повече от видно. Когато се случваха нещата в ГЕРБ и нас ни тормозеха, не си спомням някой да се е обаждал така и да е идвал да се грижи за нас. Така че аз мисля, че с турския премиер се разбрахме. И затова и сега му благодаря, че вицепремиерът им и външният министър не дойдоха в Кърджали.

;

На въпрос къде се намира България - между НАТО, Русия, Турция, ЕС, Бойко Борисов отговори:

- "Между" - думичката е неудачна. България е в ЕС и НАТО и е много по-лоялен член от много от европейските държави. И това на последния Европейски съвет, особено на холандците им го казах, в много-много добър дух. За мен това са абсолютни внушения, че има някакъв спор чрез ДПС за отношенията с Русия и с Турция. И аз преди малко много ясно обясних какво правеше Турция с Русия месеци наред. В рамките на тази година. И изведнъж сега - влияние на някой в България! Дали е Турция, дали е Русия... Иска ми се и с двете държави да имаме приятелски отношения. Аз съм си избрал, и това ми е призванието, да защитавам България и мисля, че го правя по най-добрия начин. Така че думата "между" или кое да се избира, въобще не стои на внимание. Ние сме си избрали пътя и България - ето, виждате, с европейската солидарност какво строи и какво прави. Така, че се надявам и Русия и Турция да се равняват по България и да се спре с тези конспиративни теории, че някой можел да ни повлияе. Не, на нас може да ни влияе ЕС - България понеже е член в ЕС, може да ни влияе той. Чрез европрограмите и затова когато спрат фондове, ние го приемаме и чисто политически. Че това е оценка за едно правителство. Досега два пъти спират фондовете, два пъти пада правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Природният газ поевтинява с малко над 2% от 1-ви януари
Природният газ поевтинява с малко над 2% от 1-ви януари
Засилени мерки за сигурност на гарите в София. Допълнителни места за пътуване
Засилени мерки за сигурност на гарите в София. Допълнителни места за пътуване