НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов се среща днес с президента на САЩ Доналд Тръмп

Министър-председателят Бойко Борисов се среща днес с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. Двамата ще обсъдят двустранните отношения в сферата на сигурността, енергетиката и търговията. Това е първото посещение на премиера по покана на президента Тръмп.

Александър Марков
от Александър Марков
06:06, 25.11.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

В Белия дом българският премиер Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обсъдят стратегическото партньорство между двете страни, начините за засилване на общите интереси в областта на сигурността и стабилността в Черноморския регион, както и енергийната диверсификация на България.

Сделката за новите изтребители Ф-16, доставки на американски втечнен газ и ползите от реализирането на проектите за газовия хъб Балкан, Балкански поток и интерконекора с Гърция се очаква да бъдат сред другите теми, по които да говорят Бойко Борисов и Доналд Тръмп. Бойко Борисов ще бъде посрещнат от президента Тръмп, ще последва двустранна среща на четири очи и разширено заседание на двете делегации.

Това е първото посещение на премиера по покана на президента Тръмп. През 2012 г. Борисов се срещна в Овалния кабинет с 44-тия американски президент Барак Обама. В рамките на посещението Бойко Борисов ще поднесе венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън", след което ще се срещне с вицепрезидента на Националния демократичен институт Шари Браян и Международния републикански институт Даниел Туининг.

В делегацията, водена от Бойко Борисов, са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

САЩ са стратегически партньор на България не само в сферата на сигурността, но и в енергетиката и търговията. Двустранната търговия през 2018 г. достигна близо 1 млрд. щатски долара и отбеляза 36% увеличение, като само за първите четири месеца на тази година достигна 412 млн. щатски долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кричим е изправен пред екологична криза
Кричим е изправен пред екологична криза
Жълт код в 7 области за обилни валежи днес
Жълт код в 7 области за обилни валежи днес