COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Премиерът Бойко Борисов се срещна с българската общност в Тел Авив

След официалните срещи в Ерусалим с президента, премиера, лидера на опозицията в израелския парламент, аудиенция при патриарха и поклонение на Божи гроб, премиерът Бойко Борисов се срещна тази вечер и с многохилядната българска общност в Тел Авив.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
22:45, 13.06.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Близо 3000 представители на българската общност в Тел Авив посрещнаха с овации премиера Бойко Борисов и официалната ни делегация в Израел.

Кметът на Тел Авив Рон Хлудаи изрази признателността на еврейския народ към страната ни за спасяването на близо 50 000 евреи.

Рон Хулдаи - кмет на Тел Авив: Днес честваме три важни празника - 75 години от спасяването на българските евреи, 70 години от създаването на държавата Израел и разбира се, рожденият ден на министър-председателя на България Бойко Борисов. ...Истината е, че в дните на Холокоста българите са се показали като истински праведници, техният пример е бил неподражаем за цяла Европа. Истината е, че само в България всички са се обединили и буквално с телата си са спрели депортацията.

Да не допускаме никога повече такива събития, да се държим двата народа заедно и да си помагаме, пожела българският премиер.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Има много народи, които се хвалят, че са покорили други народи. А ние се гордеем как сме спасили хора. Добри срещи днес и с президента, и с премиера, и с опозицията, и действително като си помисля и дори да бях празнувал рожден ден в София, толкова гости нямаше да си поканя.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и нейният колега от Тел Авив обявиха, че през септември ще бъдат отново заедно за паралелното откриване на два паметника в София и Тел Авив в памет на жертвите на Холокоста.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България празнува 142 години от Освобождението
България празнува 142 години от Освобождението
Тревожно се увеличават случаите на късно проговаряне при децата, според логопеди
Тревожно се увеличават случаите на късно проговаряне при децата, според логопеди