COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Южна Корея Мун Дже-ин

Срещата между двамата се проведе в президентския дворец в столицата Сеул. Премиерът покани корейския президент в България и поиска подкрепа от него за инвестиции на корейски компании в България. Това е първата визита на действащ български министър-председател в южноазиатската страна. Президентът Мун Дже-ин изтъкна, че стокообменът между двете страни нараства и пое ангажимент да рекламира страната ни. Борисов потвърди българската позиция за дипломатическо разрешаване на ситуацията на Корейския полуостров и получи поздравления за избора на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ.

Александър Марков
от Александър Марков
05:00, 27.09.2019
Чете се за: 00:21 мин.
По света

В рамките на тридневната си визита премиерът и водената от него българска делегация, в чийто състав са вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов, се срещна с премиера на Южна Коре Ли Нак-йон и представители на южнокорейския бизнес.

Това, което стана ясно, е, че България ще предостави статут на стратегически инвеститор на южнокорейски компании. Бойко Борисов вече предложи на "Хюндай" да изгради Център за електро- и автономни автомобили в България. Втора корейска компания може да инвестира 1,5 млрд. евро в завод за батерии за електромобили у нас. Двете страни подписаха и Меморандуми за сътрудничество в енергетиката и външните работи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На плажа: По-малко спасители, по-малко медици. БЧК – против
На плажа: По-малко спасители, по-малко медици. БЧК – против
Отвъд границите: Наталия Делева: Медитация на невидимото
"Отвъд границите": Наталия Делева: Медитация на невидимото