НОВИНИ

Бойко Борисов се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху

В Ерусалим премиерът Бойко Борисов се срещна със своя израелски колега Бенямин Нетаняху. Двамата обсъдиха стратегическото партньорство между двете държави в сигурността, борбата срещу антисемитизма, радикалния ислям и тероризма.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:45, 13.06.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Бенамин Нетаняху посрещна Бойко Борисов с думите "здравей, скъпи приятелю" и поздрав за рождения му ден. Подчерта, че народите ни споделят дългогодишно приятелство и благодари на хилядите наши сънародници в Израел, които по думите му, са допринесли изключително много за развитието на страната.

Никога няма да забравим миналото и това как българските граждани са легнали на релсите, за да не допуснат депортацията на нито един евреин в годините на Холокоста.

Бенямин Нетаняху: Оценяваме всички ваши действия за предотвратяване на антисемитизма и общата ни битка срещу радикалния ислям и тероризма, който води до много жертви, не само в нашите две страни, а и в целия свят. Ние заедно, не само се борим с лошото, но и споделяме и общи ценности.

Бенямин Нетаняху благодари на Бойко Борисов и за активната позиция на България в защита на интересите на Израел на редица международни форуми и подчерта, че е крайно време всички европейски лидери да разберат, че Израел е страната, която отстоява интересите на всички в световен мащаб.

;
Бойко Борисов: Когато пътувахме насам с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на просветата Красимир Вълчев, с шефа на ДАНС, началника на моя кабинет, им казах - сега ще видите един човек, който е световен талант в това, да е най-добър приятел до камината на президента Тръмп и да е с президента Путин на парада в Москва. Не винаги отношенията и между ЕС и Израел са на висотата, на която трябва да бъдат. Но аз винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността и стабилността в Близкия изток.

Бойко Борисов благодари от името на всички българи на Бенямин Нетаняху, че такава велика по думите му държава казва, че никога да забрави какво българският народ е направил за спасяването на своите евреи.

Двамата премиери обсъдиха и двустранното сътрудничеството в сферата на високите технологии и отбраната, фармацията и туризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хасан Адемов призова протестиращите майки на деца с увреждания за компромис
Хасан Адемов призова протестиращите майки на деца с увреждания за компромис
Ученици от Пловдив направиха туристически маршрути по творби на Вазов
Ученици от Пловдив направиха туристически маршрути по творби на Вазов