НОВИНИ

Премиерът на Холандия: Ще се опитаме да деескалираме конфликта с Турция

След безпрецедентната дипломатическа свада между Холандия и Турция, холандският премиер Марк Рюте каза днес, че ще положи всички усилия за "деескалация" на конфликта с Анкара, който той нарече най-лошият, който страната му е изпитала от много години, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
14:35, 12.03.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света
премиерът холандия опитаме деескалираме конфликта турция

Вчера холандските власти не позволиха на двама турски министри да правят предизборна агитация в Холандия за предстоящия в Турция референдум за конституционни промени.

"Никога досега не съм се сблъсквал с нещо подобно, но ние искаме да да бъдем по-разумната страна, - каза Рюте. - Ако те продължат да ескалират (конфронтацията), ние ще трябва да отговорим, но ще направим всичко, което е по силите ни, да свалим напрежението."

Анкара заплаши Холандия, че ще отговори по "най-твърд начин", след като на двама турски министри не бе позволено да говорят в Ротердам пред местни турски емигранти и да правят политическа агитация сред тях.

"Турция е горда страна; Холандия е горда страна. Ние никога не можем да поддържаме отношения при заплахи и изнудване от този род", каза Рюте, който е в тежка надпревара с антиислямския политик Герт Вилдерс за парламентарните избори, които трябва да се състоят в Холандия в сряда.

Премиерът каза, че неговата страна е в правото си да блокира турски митинги на своя територия, тъй като те представляват заплаха за обществения ред. В Холандия живеят около 500 000 турски имигранти и техните деца. Повече от тях имат двойно гражданство и имат право да гласуват и в двете страни, припомня Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наземният персонал на берлинските летища излиза на нова стачка
Наземният персонал на берлинските летища излиза на нова стачка
Френските власти позволиха на турския външен министър да говори на митинг в Мец
Френските власти позволиха на турския външен министър да говори на митинг в Мец