НОВИНИ

Премиерът на Ливан подаде оставка

Радост и победоносни скандирания по улиците на Бейрут, след като ливанският премиер Саад Харири връчи оставката си на президента на страната Мишел Аун. В обръщение към нацията Харири обяви, че е достигнал "задъдена улица" в опитите да разреши политическата и икономическа криза, която доминира в страната от месеци и предизвика масови протестни движения.

bnt avatar logo
от БНТ
18:44, 29.10.2019 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Саад Харири - министър-председател на Ливан в оставка: В продължение на 13 дни ливанският народ очакваше решение, което да прекрати разпада на икономиката ни. Направих всичко по силите си да намеря изход, да се вслушам в призивите на хората и предпазя страната ни. Но днес повече няма да се крия от вас. Връчих оставката си на Негово превъзходителство президента Мишел Аун и на всички ливанци. Титлите идват и си отиват, но най-важното е безопасността на страната ни. Никой не е по-голям от Ливан.

Обръщението на Харири беше направено малко след като представители на шиитските групировки Хизбула и Амал подпалиха и унищожиха лагер на антиправителствени демонстранти. Подобни прояви на тези групировки бяха налице през 2008 г, когато ключови квартали на ливанската столица бяха насилствено превзети тях след три дневни сражения.

Въпреки оставката на премиера, протестиращите обещават да продължат с демонстрациите, докато всички техни условия не бъдат удовлетворени, едно от които най-вече е оставката на целия кабинет. Дори и да се стигне до там, ливанската конституция ще трансформира кабинета в служебен, докато не бъдат насрочени избори за формиране на ново правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потушени са двата горски пожара в Рила
Потушени са двата горски пожара в Рила
Какво искат синдикатите и работодателите от Бюджет 2020?
Какво искат синдикатите и работодателите от Бюджет 2020?