Политическа буря в Украйна - най-младият премиер в историята на страната - 35-годишният Алексей Гончарук, подаде оставка. Причината е аудиозапис, в който той изразява съмнение в компетентността на президента Володимир Зеленски.

В новопоявил се канал в YouTube излязоха два аудиозаписа. Твърди се, че са от средата на декември миналата година, от неформално заседание на премиера Алексей Гончарук. Присъстват още финансовият министър, директори на Националната банка и представител на президентската администрация. Предстои среща с Володимир Зеленски, основната тема е укрепването на гривната. В някакъв момент Гончарук признава, че не разбира много от икономика и допълва, че и президентът има "примитивно понятие за икономическите процеси".

Гончарук не оспорва автентичността на записа, но твърди, че е манипулиран. Той обясни мотивите за оттеглянето си първо в социалните мрежи.

Олексей Гончарук, министър-председател на Украйна: За да избегна всякакви съмнения в нашето уважение и доверие към президента, написах заявление за оставка и го предадох на президента, с право да бъде внесено в парламента.

А след това и пред депутатите.

Олексей Гончарук, министър председател на Украйна: Напоследък се води информационна война и има много манипулации, свързани с правителството. Целта на всичко това е да всее раздор в екипа, да създаде усещането, че някой не уважава президента. Това не е истина! Нашата позиция - ние сме и искаме да останем един отбор.

От кабинета на Волдодимир Зеленски коментираха, че заявлението ще бъде разгледано и президентът ще реши дали да приеме оставката. След среща с представители на силовите ведомства, Зеленски поиска до две седмици да стане ясно кой е подслушвал разговорите и нареди да се вземат мерки това да не се повтаря. Зеленски едва ли се е обидил от думите на Гончарук. Миналото му на комик и тв продуцент не предполага знания по икономика. Според запознати някой се опитва да прекара разделителна линия между Зеленски и младия и реформаторски настроен премиер.

За 4 месеца Гончарук и компания постигнаха завидни резултати, коментират запознати, включително и заем от МВФ на стойност близо 5 милиарда евро, чието отпускане е свързано с хода на реформите в Украйна.

Президентът Зеленски обяви, че отказва да приеме оставката на премиера.