НОВИНИ

Бяла вече има модерна пречиствателна станция

Модерна пречиствателна станция откри в град Бяла, Русенско, премиерът Бойко Борисов. Проектът е за над 40 милиона лева и е финансиран с европейски средства. Заради забавяне на строителството и допуснати пропуски обаче Община Бяла трябва да плати близо 2 милиона лева санкции.

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 02.06.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Освен новоизградената пречистванелна станция е подменена и част от водопроводната система. Пречиствателната станция е единствена по рода си у нас от закрит тип, в която отпадните води се пречистват и с UV-лъчи, преди да бъдат заустени в река Янтра. На откриването премиерът Борисов разкритикува предишното кметско ръководство, защото проектът е бил на косъм от провал.

Бойко Борисов, министър - председател на Р България: По-калпаво като управление на Община в България от Община Бяла нямаше. Благодарение на некадърността загубихме 22 милиона за депото и сега трябва да бръкнем от пенсиите на хората, да ги вземаме и да направим депото в Бяла… Декември месец изливаха бетон тука и затова, ако забелязахте, малко мръднах да погледна, защото аз, като мнителен човек, и като знам как беше на желязо тука, и този проект заминаваше, той беше провален… Това, освен канализация, е едно много хубаво съоръжение.

Екоминистърът от своя страна подчерта, че за изминалия програмен период по Оперативна програма Околна среда в цялата страна са изградени 50 пречиствателни станции.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: Към момента общините в България могат да ползват финансови средства за реализиране на екологични проекти на стойност над 1 350 000 000 лева. Това със сигурност показва колко приоритетно е за правителството на България изграждането на така необходимата екологична инфраструктура.

Хората в Бяла са доволни от новите придобивки, но не и от изпълнението на канализацията.

Божидар Пачалиев: Шахтата е тука накрая, а водата върви по средата на улицата…

Катинка Пачалиева: Иначе е много хубаво, че се направи този канал. И дерето е чисто вече, няма я тази воня, но не всичко е изпълнено както трябва.

По-рано Бойко Борисов и Ивелина Василева откриха реконструираната ВиК мрежа в Горна Оряховица. Подчертано беше, че Екоминистерството ще инвестира над 60 милиона лв. за различни екологични проекти през годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заливът Болата остава отворен за туристи
Заливът Болата остава отворен за туристи
Светият Синод поиска Великият и Свят събор да бъде отложен
Светият Синод поиска Великият и Свят събор да бъде отложен